Close
Így készül az isteni retró szilvásgombóc, amiből sosem elég

Így készül az isteni retró szilvásgombóc, amiből sosem elég

A tökéletes szilvásgombóc receptje aranyat ér, és generációról generációra száll. Így aztán a fahéjas desszertcsoda minden egyes falatja képes arra, hogy megidézze a gyermekkorunkat és a nagymamánk konyháját. Talán ezért is szeretjük annyira, na meg persze a fahéjas porcukor miatt, amit nem szabad lespórolni a tetejéről.

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm burgonya
  • 25 szem szilva
  • 35 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítése:

Első lépés: A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben, majd lehúzzuk a héját és krumplinyomóval összetörjük. Kissé hagyjuk kihűlni.

Második lépés: Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy nagy csipet sót, majd homogén állagúra gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi kockákra vágjuk.

Harmadik lépés: A szilvát kettévágjuk, kimagozzuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd elkeverjük. Minden tészta közepébe teszünk egy szem szilvát, hogy aztán gombócot formázzunk belőle.

Negyedik lépés: Forrásban lévő, sós vízbe tesszük a gombócokat és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Közben egy serpenyőben, egy kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat beleforgatjuk. Fahéjas porcukorral megszórva, frissen kínáljuk.

jó gyümölcstorta alapja pedig a tökéletesre sült, ruganyos piskóta, de igazán teljessé a krémes pudingos vagy tejszínhabos töltelék, a friss gyümölcs és a tetején lévő rezgő zselé teszi. A klasszikus desszert igazán könnyedén elkészíthető, még akkor is, ha a bolti tortalapot saját készítésű változatra cseréljük.

(Fotók: Getty Images)

gasztronómia | étel | szilvásgombóc | recept | retro

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram