Close
Nehéz eldönteni, hogy ez a rezidencia vagy a környezete hívogatóbb

Nehéz eldönteni, hogy ez a rezidencia vagy a környezete hívogatóbb

Négy évvel ezelőtt húzták fel az egyesült államokbeli Spokane vadregényes erdejében az egyedülálló tipográfiájú Rimrock rezidenciát. A részben megemelt, T alakú ház az Olson Kundig iroda tervezőasztaláról indulva valósult meg, és tökéletes példa arra, hogyan olvad egymásba a természet, valamint az ember alkotta tökéletesség.

A 2014-ben létrehozott birtok főépülete nagyrészt újrahasznosított, tartós acélból készült, de valamennyi felhasznált anyagot úgy választottak ki, hogy az tekintettel legyen a környezetre (esővíz-összegyűjtő technológiával is ellátták, amely visszajuttatja a csapadékot a talajvízbe).

Arra a környezetre, amely egész egyszerűen tájképfestészetért kiált. Nem csupán a szomszédos Riverside Park látnivalói tűnnek föl a hatalmas üvegablakok mögül, hanem rálátni a völgy mellett a hegyekre és a folyóra, sőt, még Spokane városának sziluettjeire is.

A szikla szélére épített hatalmas ház felső szintje a kuckózós, privátabb résznek ad otthont, míg a konyhával, étkezővel és kandallóval feldobott, üvegfalú nappalival felszerelt földszint a családé és a közösségé.

Legérdekesebb része éppen ez a hídnak is felfogható nappali, amelyet szándékosan úgy alakítottak ki, hogy a természet által kreált vonalak megmaradjanak, így elviekben az arrafelé közlekedő állatok nyugodtan elvonulhatnak alatta.

Mindegyik évszakban és napszakban elképesztően hangulatos rezidenciáról van szó, de ha egyet-egyet ki kellene emelni, talán a nyár lenne az egyik (kolosszális élmény lehet a diszkrét medencéjében ejtőzve csodálni a panorámát), illetve az alkonyat a másik: a naplementét a gigantikus ablakokon keresztül a nappaliban pihengetve követhetjük.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: ArchDaily)

Close