Close
A világ legszebb szobrai bármikor helyettesíthetők ennek a robotnak a munkájával

A világ legszebb szobrai bármikor helyettesíthetők ennek a robotnak a munkájával

Nagy művészek alkotásai ma már viszonylag könnyedén reprodukálhatók – ezáltal pedig potenciálisan helyettesíthetők is. Mindezt egy olasz „robotszobrász” teszi lehetővé. A Robotor a szobrászat új korszakát nyithatja meg.

A Robotor társalapítói, Filippo Tincolini és Giacomo Massari egyben a TorArt, a szobrászat, a tervezés és az építészet területén is tevékenykedő kortárs művészeti stúdió vezetői. Úgy vélik, a hagyományos, kézzel végzett szobrászat fárasztó, kockázatos és veszélyes is lehet, a robottechnológiával azonban minden könnyebbé tehető.

A „robotszobrász” technológiájának kezdetét egy olyan korszaknak tekintik, ahol

a szobrok már nem „törött kövekből, vésőkből és porból készülnek, hanem szkennelt képekből és rajzokból”.

A működése komplex, több lépcsős folyamatból áll, a központi szerepet azonban egy úgynevezett OR-OS nevű szoftver tölti be, amely a lehető legrövidebb idő alatt egyszerűsíti le az összetett szobrok elkészítését.

A felhasználók csupán a munkafolyamat előkészítési szakaszában vesznek részt, azaz annak a kész alkotásnak a szkennelésében, amelyet a robottal el akarnak készíttetni.

A Robotor először elemzi azt a követ vagy anyagot, amelyen dolgozni fog. Az anyag tulajdonságainak, sarkainak és alakjának áttekintése után azonosítja azokat a pontokat, ahol dolgozni tud.

A munkafolyamat megtervezése után a szoftver maga választja ki azokat a szerszámokat, amiket az előállítás során használ a faragástól kezdve a polírozáson át a portalanításig, majd megkezdi a gyártást.

A robot önprogramozó szoftverének köszönhetően önállóan faragja meg a megformálni kívánt alkotást.

A fejlesztők szerint a technológia abból a szempontból is szenzációs, hogy segíthet csökkenteni az anyagpazarlást is, hiszen a robot képes a gyártás során keletkezett hulladékanyagokból más szobrokat előállítani, azaz újrahasznosítani azokat.

A robot-technológia az életünk egyre több területén megjelenik. Ennél például egy olyan tésztát, amelyet robotszakács készített? Vagy foglalnál szobát olyan szállodában, ahol robotinas viszi ki a bort?

(Forrás és fotók: Designboom)

robotika | robot | mesterséges intelligencia | művészet | szobrász

FOLYTASD EZZEL

Jim Carrey harminc év után eladja elképesztő álomotthonát

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram