Close
Ennél olyan tésztát, amit egy robot készített?

Ennél olyan tésztát, amit egy robot készített?

A P-Robo képes tésztát főzni és aztán feltakarítani, de a köretek elkészítésében még szüksége van némi segítségre.

Ha elfogyasztasz egy tányér tésztát a nemrég megnyitott tokiói E Vino Spaghetti nevű étteremben, és köszönetet akarsz mondani a séfnek, ne fáradj vele: mind a nyolc tésztaételt egy automatizált robot készíti. A mesterséges intelligenciával működő szakács, amelyet a japán kávézóüzemeltető Pronto Corporation és a TechMagic robotikai cég közösen fejlesztett ki, nemcsak vizet forral és tésztát főz, hanem képes rendet rakni maga után.

A P-Robo négy serpenyővel van felszerelve, így elég gyors ütemben tud főzni. Fagyasztott tésztával kezd: minden adagot tíz másodperc alatt kiolvaszt, majd felmelegíti az ételt, miközben szószokat ad hozzá. Az első étel hetvenöt másodperc alatt máris tálalásra kész, minden további porció negyvenöt másodperc alatt megvan.

Amikor a P-Robo teljes gőzzel üzemel, óránként körülbelül kilencven adag ételt tud elkészíteni.

 

Illusztráció

“A főzőrobot a hardver és a szoftver fúziója. Reprodukálja a képzett szakácsok által akotott ízeket” – mondta Sikari Judzsi, a TechMagic vezérigazgatója.”Az önvezető autók területén az Egyesült Államok és Kína vezeti az iparágat, de Japán a főzőrobotokkal, illetve a gyártási és az étkezési kultúra ötvözésével felveheti velük a versenyt”.

A robotot már négy éve fejlesztik, az E Vino Spaghetti konyhájában fáradhatatlanul dolgozó egység negyedik generációs kiadás. Bár a Japan Today beszámolója szerint részben azért csavarozták össze, hogy megoldja az élelmiszeripar “humánerőforrás-fejlesztési problémáit”, maga az étterem nem teljesen automatizált.

A P-Robo emberi munkatársainak még mindig tányérra kell tenniük a tésztát, hozzáadniuk az esetleges köretet és díszítést, és ki kell vinniük az ételt a vendégeknek. Vannak más menüpontok is – például a saláták –, melyeket még mindig a régi módon, emberi erővel kell összeállítani.

A Pronto a következő öt évben akár ötven étteremben is munkába állítana egy P-Robotot, és más étteremláncoknak is szállítana belőle. “Az éttermek költségeinek hatvan-hetven százalékát a munkaerővel és a hozzávalókkal kapcsolatos kiadások teszik ki. A növekvő munkaerő- és élelmiszerárak miatt az alacsony haszonkulccsal küzdő éttermek nagyobb valószínűséggel zárnak be” – írja a vállalat a weboldalán.

Hogy a P-Robo valódi konyhai megoldást jelent-e vagy csak egy izgalmasnak tűnő újdonság, még nem derült ki. De ne lepődjünk meg, ha egy nap egy felszolgáló egyszer csak közli, hogy a konyhában szoftverfrissítés miatt kicsit feltorlódott a munka.

Csupán tizenkét percre és öt hozzávalóra van szükség ahhoz, hogy elkészüljön ez a krémes, füstös spagetti, amit a lazac mellett a tejszín és a spárga koronáz meg. Nem egy roboté, hanem Jamie Oliveré. 

(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)

étterem | tésztafőzés | robot | P-Robo | tokió

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram