Close
Ez az „al dente” tészta főzésének legnagyobb titka

Ez az „al dente” tészta főzésének legnagyobb titka

Gyakran halljuk az „al dente” kifejezést, de mit is jelent valójában? A szó szerinti fordítás alapján azt jelenti, hogy „a foghoz”, és olyan tésztára vagy rizsre utal, amely még kissé kemény.

Szinte minden tésztaételhez al dente főzés szükséges, mivel az olaszok szerint elsőszámú bűn, amit elkövethetünk az étel ellen az, ha túlfőzzük. Az al dente tészta egyáltalán nem nyers, de több rágást igényel.

Hogyan főzhetjük a tésztát al dentére?

Minden tészta esetében más a főzési idő, ez függhet a tészta típusától és formájától. A tagliatelle vagy a bucatini főzése egy kicsit tovább tart, mint a spagettié, a cérnametélt elkészítése pedig kifejezetten kevés időt vesz igénybe. A hajdina vagy a teljes kiőrlésű tészta általában gyorsabban megfő, mint a fehér lisztből készült változat,

alapvetően pedig érdemes a csomagoláson található utasítások szerint eljárni.

A „Molto al dente”-re készült tészta előállítása hasonló a blansírozáshoz, általában akkor alkalmazzák, amikor a tésztát kétszer kell megfőzni, vagy sütőbe kerül. A molto al dente tésztát hideg víz alatt érdemes leszűrnünk, így a főzési folyamatot teljes egészében le tudjuk állítani. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy

ez minimális ideig tartson, nehogy leöblítsük a keményítőt a tésztáról!

Honnan tudhatjuk, hogy a tészta al dente?

Vannak konyhai legendák azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk megállapítani, hogy a tésztánk al dentére főtt-e. Egyesek azt mondják, hogy a tésztát a falnak kell hajítani, és ha ragad, akkor elkészült.

Mi azt tanácsoljuk, először nézzük meg a tésztát!

Ha a közepén van egy fehér pötty, a külső része pedig sárgább, akkor valószínűleg elkészült.

Valójában azonban az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, hogy egy tészta al dente-e, ha megkóstoljuk.

A tésztaételek elkészítését érdemes úgy időzíteni, hogy főzés után azonnal fogyasztható legyen. Ha megfelelő állagú a tészta, azonnal csepegtessük le! Ne hagyjuk a vízben, mert így tovább tud főni még úgy is, ha a hőt lekapcsoljuk alatta!

Ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, hagyjuk a szűrőedényben és takarjuk le egy tiszta konyharuhával!

Szintén jó megoldás, ha a tésztát félig főzzük csak meg, így tálalás előtt csupán 2-3 percre kell forrásban lévő vízbe tennünk ahhoz, hogy tökéletes ételt kapjunk.

(Fotók: Getty Images)

tésztafőzés | konyhai praktika | molto al dente | al dente | konyhai tipp

FOLYTASD EZZEL

A világ legjobb éttermének a helyén egykor imádott angol költő árult bélyeget

Az új James Bond filmben minden a whiskyről szól

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom