Close
Tízből tíz ember elköveti ezt a hibát tésztafőzés során

Tízből tíz ember elköveti ezt a hibát tésztafőzés során

Azt hitted, a tésztafőzés az a dolog, amit nem lehet elrontani, igaz? Mi is. Egészen mostanáig. 

Missy Robbins séf összeírt néhány fontos aranyszabályt, aminek segítségével tökéletes tésztát tudunk főzni. A listában van olyan pont is, ami még a legrutinosabb háziasszonyok számára is meglepetés lehet.

1. Ne öntsünk olajat a vízbe! A séf évtizedes konyhai gyakorlatot cáfol meg ezzel. A szabályt azzal indokolja, hogy az olaj réteget képez a tésztán, ami meggátolja, hogy az kissé magába szívja a szószt.

2. Nem mindegy, mennyi sót teszünk a vízbe. Ha a főzővizet kóstoláskor egy fokkal sósabbnak érezzük a kellemesnél, akkor lesz a tészta ízesítése megfelelő.

3. Ügyeljünk a víz hőmérsékletére! Azokat a tésztákat, amelyeket ricottával, mascarponéval vagy más lágy sajttal töltöttük, csak gyöngyöző vízbe szabad tenni. Ha lobogó forró vízbe helyezzük, a töltött tészta kireped.

4. Mindig kicsit kevesebb ideig főzzük a tésztát, mind gondolnánk. Missy Robbins tanácsa szerint a csomagoláson lévő elkészítési javaslatban rögzített időből mindig érdemes két percet levonni, hiszen miután a tésztát leszűrtük, serpenyőben fogjuk átforgatni, és kissé összefőzzük majd a szósszal is.

5. Ne csöpögtessük le teljesen a tésztát, mert a rajta maradt főzővíz elősegíti a szósz emulgeálását, lazítását, ízesítését is!

6. A szósz elkészítése során tilos főzővizet használni, ha olyan magas sótartalmú alapanyagokkal dolgozunk, mint a szardella vagy a pácolt hús.

7. A séf szerint az egyik leggyakoribb hiba, amit az otthoni szakácsok elkövetnek, hogy a tésztát túlságosan sok szósszal keverik össze. Éppen ezért azt javasolja, hogy a tésztához adagoljuk a szószt és ne a szószhoz keverjük a tésztát. A szósznak be kell vonnia a tésztát, de nem szabad elnyomnia azt!

8. A szósz és a tészta összekeverésekor nem szabad lekapcsolnunk, vagy alacsony hőfokra vennünk a tűzhelyet! Ha közepes hőmérsékleten főzzük össze a két alkotóelemet, a folyamat felgyorsul, a tészta pedig al dente marad.

9. A tészta és a szósz elegyítése során folyamatosan mozgatnunk kell a tésztát a serpenyőben, hogy a szósz egyenletesen bevonja.

10. Csak a legvégén adjunk hozzá sajtot, ellenkező esetben összecsomósodhat, és nem oszlik majd el egyenletesen a tésztán!

(Forrás: RobbReport, fotók: Unsplash)

főzés | spagetti | tésztafőzés | tészta | aranyszabály

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram