Tízből tíz ember elköveti ezt a hibát tésztafőzés során

Azt hitted, a tésztafőzés az a dolog, amit nem lehet elrontani, igaz? Mi is. Egészen mostanáig. 

Missy Robbins séf összeírt néhány fontos aranyszabályt, aminek segítségével tökéletes tésztát tudunk főzni. A listában van olyan pont is, ami még a legrutinosabb háziasszonyok számára is meglepetés lehet.

1. Ne öntsünk olajat a vízbe! A séf évtizedes konyhai gyakorlatot cáfol meg ezzel. A szabályt azzal indokolja, hogy az olaj réteget képez a tésztán, ami meggátolja, hogy az kissé magába szívja a szószt.

2. Nem mindegy, mennyi sót teszünk a vízbe. Ha a főzővizet kóstoláskor egy fokkal sósabbnak érezzük a kellemesnél, akkor lesz a tészta ízesítése megfelelő.

3. Ügyeljünk a víz hőmérsékletére! Azokat a tésztákat, amelyeket ricottával, mascarponéval vagy más lágy sajttal töltöttük, csak gyöngyöző vízbe szabad tenni. Ha lobogó forró vízbe helyezzük, a töltött tészta kireped.

4. Mindig kicsit kevesebb ideig főzzük a tésztát, mind gondolnánk. Missy Robbins tanácsa szerint a csomagoláson lévő elkészítési javaslatban rögzített időből mindig érdemes két percet levonni, hiszen miután a tésztát leszűrtük, serpenyőben fogjuk átforgatni, és kissé összefőzzük majd a szósszal is.

5. Ne csöpögtessük le teljesen a tésztát, mert a rajta maradt főzővíz elősegíti a szósz emulgeálását, lazítását, ízesítését is!

6. A szósz elkészítése során tilos főzővizet használni, ha olyan magas sótartalmú alapanyagokkal dolgozunk, mint a szardella vagy a pácolt hús.

7. A séf szerint az egyik leggyakoribb hiba, amit az otthoni szakácsok elkövetnek, hogy a tésztát túlságosan sok szósszal keverik össze. Éppen ezért azt javasolja, hogy a tésztához adagoljuk a szószt és ne a szószhoz keverjük a tésztát. A szósznak be kell vonnia a tésztát, de nem szabad elnyomnia azt!

8. A szósz és a tészta összekeverésekor nem szabad lekapcsolnunk, vagy alacsony hőfokra vennünk a tűzhelyet! Ha közepes hőmérsékleten főzzük össze a két alkotóelemet, a folyamat felgyorsul, a tészta pedig al dente marad.

9. A tészta és a szósz elegyítése során folyamatosan mozgatnunk kell a tésztát a serpenyőben, hogy a szósz egyenletesen bevonja.

10. Csak a legvégén adjunk hozzá sajtot, ellenkező esetben összecsomósodhat, és nem oszlik majd el egyenletesen a tésztán!

(Forrás: RobbReport, fotók: Unsplash)

aranyszabály | tészta | spagetti | főzés | tésztafőzés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom