Close
Ezért nem öntik ki sosem a sztárséfek a tészták főző vizét

Ezért nem öntik ki sosem a sztárséfek a tészták főző vizét

Itt nemcsak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről, a maradék újrahasznosításáról van szó, hanem arról is, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket méltatlanul mellőzünk a mindennapokban.

A tészta főzővize leggyakrabban a lefolyóban landol, holott valójában a szakácsok legjobb barátja is lehet rejtett tulajdonságai miatt.

Találtunk öt okot, amiért valóban érdemes félretenni és újra felhasználni.

A keményítőben gazdag folyadék a séfek szerint egy olyan titkos ragasztóanyag, amely segít a szószoknak a tésztára tapadni, éppen ezért egy kis csészényit erősen ajánlott a szószokhoz adni belőle.

Az olyan tésztaételek esetében, mint a carbonara, a tészta főzővizét szükséges hozzáadni a tojáskeverékhez, hogy sűrű, de krémes állagú szószt kapjunk.

Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket, így a babot vagy a lencsét is érdemes ebbe áztatni.

A tésztafőzésből származó vizet felhasználhatjuk a levesek elkészítéséhez is, az alaplé kiegészítéseként.

Nigella a kenyér dagasztásához is a tészta főzéséből megmaradt vizet használja, mert azt vallja, hogy egyedülálló puhaságot kölcsönöz neki.

A tészta főzővizét akár le is fagyaszthatjuk például úgy, hogy jégkocka tálakba adagoljuk, így aztán csak elő kell kapnunk a mélyhűtőből, ha szükségünk van rá főzés során.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

konyhai titok | konyhai tippek | konyhai praktika | konyhai tipp | tészta

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram