Close
Ennél jobban aligha lehet elkölteni száz eurót

Ennél jobban aligha lehet elkölteni száz eurót

Mit csinál egy polgármester, ha az irányítása alatt álló falut az elnéptelenedés veszélye fenyegeti? Fillérekért bérbe adja a település Égi Kastélyát.

Az olaszországi Roccascalegnában járunk, melynek szikláin egy tekintélyes erődítmény tekint le a völgyre. Messziről úgy tűnhet, mintha csak úgy a levegőben lógna, pedig a közelmúltban felújított kastély alig várja, hogy élet költözzön belé, és segítségével fellendüljön a lenyűgöző természeti adottságokkal bíró, de a turisták által valamiért elfeledett környék. Maga Roccascalegna egyébként igazi romantikával átszőtt, tipikus talján falu, gyümölcsfákkal, kőházakkal, néhány panzióval és étteremmel, egy nagyobb sétát mindenképp megér.

A falu polgármesterét Domenico Giangiordanónak hívják, akinek csapata örömmel vállalja esküvőktől kezdve születésnapokon át mindenféle családi jellegű rendezvények megszervezését – mindössze száz euróért.

Ezért a potom pénzért egy éjszakára elfoglalhatunk egy egész kastélyt, és bizonyosan életre szóló emlékeket gyűjthetünk a hétszáz négyzetméteres égi építményben.

Exkluzivitását növeli a nem is annyira távoli Appenninek havas hegyoldalait megfestő panorámája, és hogy csupán gyalogúton lehet megközelíteni. A vendégek a település határában hagyhatják autóikat, onnan pedig kisebb túra megtételével juthatnak fel a csúcsra.

Megéri, mert a catering-szolgáltatásaik igazi vidéki olasz specialitásokra épülnek, a helyi pékséget vezető nagymamától még esküvői tortát is lehet rendelni.

A bazaltsziklán emelkedő, olajfákkal és virágokkal körbeölelt kastély korábban évtizedekig kóborló kutyák és bárányok otthona volt, ha pedig a település évszázadokkal ezelőtti múltjára tekintünk vissza, még ennél is szomorúbb eseteket találunk; többször támadták meg a falut ellenséges katonák és kalózok, nem meglepő tehát, hogy egykoron a halál völgyének is hívták a területet.

A kastély egyébként saját kápolnával, toronnyal, virágos kerttel, sőt még tömlöccel rendelkezik, no meg egy évszázados kísértethistóriával: a legenda és a szellemvadászok szerint a hölgytársaságot finoman szólva sem megvető Corvo de Corvis báró fej nélküli szelleme kering(ett) a falak között, melyet többen is láttak-hallottak már sikoltozva futni…

Ha mindezek ellenére kibérelnénk egy (vagy több) éjszakára a lenyűgöző kastélyt, ezen az e-mail címen lehet érdeklődni.

(Fotók: Business Inside, Partinsieme.it, Getty Images)

Close