Close
Az ajkai kristálypoharak sem hiányoznak ebből az egyedi Rolls-Royce-ból

Az ajkai kristálypoharak sem hiányoznak ebből az egyedi Rolls-Royce-ból

A tömeggyártásban készülő luxuscikkek világában az egyedi megrendelésre készült Rolls-Royce Phantom példázza az igazi luxus fogalmát. A legfinomabb anyagok és a kézművesmesterség találkozásából született a goodwoodi márka legújabb ritkasága.

Három évig tartott, mire Jack Boyd Smith álma valóra vált, és a Rolls-Royce elkészítette neki a legújabb luxusautóját, amely a hatvan típust számláló gyűjteményébe került. A Koa Phantom az első Rolls-Royce, amelyhez koafát használtak fel, ez a ritka fafajta csak hawaii talajon nő. Smith és a felesége, Laura sok időt töltöttek Mauin, és egy koafából készült hintaszék évek óta központi helyet foglal az otthonukban – ezt a meleg, családias hangulatot szerették volna viszontlátni a legújabb autójukban is.

Rövidesen kiderült, hogy a koafából készült betétek elkészítéséhez sok időre és türelemre lesz szükség. A fafajta a hawaii nemzeti parkokban védettnek számít, ezért csak magántulajdonú telepítésből lehet kitermelni, és ezek száma rendkívül korlátozott. Mr. és Mrs. Smith három évig várt, mire a Rolls-Royce faspecialistájának sikerült beszereznie egy megfelelő minőségű rönköt. A koafa egyedülálló szemcsés felülete a bársony hatását kelti, és

a Rolls-Royce kézműves mesterei nekiláttak, hogy a felület gazdag textúráját megőrizzék az autóba építve is.

Az új Phantom belső terének különlegessége a Galéria,

a műszerfal jobb oldalán látható üveglap, amely alá a megrendelő kívánságának megfelelő műalkotás kerülhet,

és Smith úr autójában itt is a koafa kapott helyet a maga természetes szépségében. A karosszéria fényezését a tulajdonos kollekciójában található, 1934-ben gyártott Packard Twelve Coupé ihlette, a tetőkárpitba épített 1420 darab száloptikás fényforrás pedig pontosan azt a csillagos égboltot mintázza, amely Smith úr születése napján az ohiói Cleveland fölött ragyogott.

Az autóhoz egy piknikkészletet is mellékeltek, és természetesen ehhez is felhasználták a koafát. A kézzel készített borospoharak és dekantáló, mint minden Rolls-Royce-ban, ezúttal is

a hagyományos technikájáról ismert ajkai kristálymanufaktúra terméke,

míg a rozsdamentes acélból készült evőeszközöket angliai kézművesek állították elő, a porcelántányérok is innen származnak. Csak a piknikkészlet megalkotása több mint ötszáz órát vett igénybe, a monogrammal díszített példány a gyűjtői Koa Phantom méltó kiegészítője lett.

Spirit of Ecstasy

James Cook kapitány már 1778-ban látott szörfösöket hawaiin, amikor arra hajózott, a helyiek koafából készített deszkákkal űzték a sportot. Legalább ennyire érdekes a története a Rolls-Royce-ok orrán látható Spirit of Ecstasy szobrocskának, amely nemrég ünnepelte a száztizedik születésnapját. A goodwoodi márka legújabb modellje, a Ghost pedig nem csak a fényeivel kápráztat el.

FOLYTASD EZZEL
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes
Eladó az a vagány Porsche, amivel Robert Redford hódított
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom