Close
110 éves a Rolls-Royce szárnyaló szobrocskája

110 éves a Rolls-Royce szárnyaló szobrocskája

Száztíz évvel ezelőtt, 1911. február 6-án jegyezték be a Rolls-Royce nevére a kecses Spirit of Ecstasy szobrocskát, amely a mai napig büszkén szárnyal a brit luxusmárka autóin.

A világ egyik legismertebb és egyben legvágyottabb emblémája a Spirit of Ecstasy, amely már száztíz éve ékesíti a goodwoodi gyárból kikerülő luxusautókat. A születése Lord Montagu de Beaulieu, az autózás egyik úttörője nevéhez fűződik, aki felkérte az autós lapjának grafikusát, hogy tervezzen egy pompás orrdíszt a Rolls-Royce Silver Ghostjára.

Lord Montagu de Beaulieu, az autózás úttörője terveztette az első Rolls-Royce-orrdíszt
Középen a szobrász, Charles Skyes, balra a modellje, Eleanor Thornton
Charles Skyes eredeti szobra, a Suttogás az intim kapcsolatra utalt Lord Montagu és a szobor modellje közt

Charles Skyes, aki szobrász is volt egyben, egy lobogó ruhás fiatal nő bronzszobrát alkotta meg,

amelyhez Eleanor Thornton, a lord titkárnője és szeretője állt modellt. Sokan készíttettek akkoriban orrdíszeket autójukra, ami kiváltotta a Rolls-Royce igazgatója, Claude Johnson haragját. 1911-ben ezért arra kérte Skyest, hogy tervezzen egy hivatalos orrdíszt, amivel megvédheti autóit ezektől az utólagos alkotásoktól.

Később térdelő változatban is elkészült a Spirit of Ecstasy, hogy kevesebbet takarjon a vezető látómezőjéből
A térdeplő szobrocskát a második világháború után az álló modell kisebb változata váltotta fel

A mindig praktikus Skyes finoman átértelmezte a Suttogás névre keresztelt szobrot, és megalkotta a jellegzetes orrdíszt, amelyet az „extázis szellemének” neveztek el, és 1911. február 6-án jegyezték be hivatalosan a Rolls-Royce szellemi tulajdonának.

Charles Skyes a lánya, Josephine segítségével személyesen öntött minden darabot egészen 1939-ig.

1911 óta kerül fel a szobrocska minden Rolls-Royce orrára
A Spirit of Ecstasy is hozzájárul a Rolls-Royce elegáns megjelenéséhez

Az első példányok még jóval nagyobbak, 18 centiméteresek voltak, a maiak csak 9,5 centiméter magasak. 1999-ig „elveszett viaszöntéses” technikával készültek a szobrocskák – ezt az eljárást ötezer éve alkalmazzák –, majd az ezredforduló után digitális technikával modellezték újra az öntőformát. Skyes eredeti szobrát és még néhány változatot az angliai Beaulieu autómúzeumában őrzik.

A szobrocskának előbb a viaszváltozata készül el
A végső fényét kézi polírozás után nyeri el az orrdísz

A figurák rozsdamentes acélból készülnek, amelyet 1600 Celsius-fokon olvasztva töltenek a formába. A végső alakját sörétszórással nyeri el a szobor, ekkor az öntvényt rozsdamentes acélból készült apró, 0,04 milliméter átmérőjű golyókkal szórják meg, amelyek segítenek a felület finomításában.

A végén kézzel polírozzák tükörfényesre, hogy elfoglalja méltó helyét a Rolls-Royce hűtőmaszkja felett.

A southamptoni Polycast műhelyében évente ötezer-ötszáz szobrocskát készítenek
A Rolls-Royce-hoz illő minőségellenőrzés után kerül fel az autóra

“A Spirit of Ecstasy nem csupán a cégünket vagy a termékeinket jelképezi. Az ügyfeleink számára olyan szimbólum, amit egyetemesen elismernek a világ minden táján. A törekvés és a siker jelképe, a szépségével, egyszerűségével, eleganciájával és ritkaságával megtestesít mindent, amit a vevőink keresnek, és meg is találnak a Rolls-Royce-ban

– mondja róla Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója. – A márka számára is különleges a jelentősége, hiszen a Spirit of Ecstasy nemcsak emlékeztet bennünket az örökségünkre és az elveinkre, hanem nagyszerűségre is ösztönöz mindannyiunkat. Minden általunk épített autónak méltónak kell lennie rá, hogy viselje, mert a Spirit of Ecstasy teszi teljessé és egyedivé az autóinkat és a cégünket is – tette hozzá.

A mai szobrok jóval kisebbek az eredetinél
A vevő kívánságának megfelelő változatban készül a szobrocska

A hetvenes években néhány ország biztonsági okokra hivatkozva megpróbálta betiltani a szobrocskát, Svájcban például egyáltalán nem lehetett feltenni az autóra, az oda szállított példányokban a kesztyűtartóba rejtették.

A Rolls-Royce elegáns és zseniális megoldást talált ki: a szobrot egy rugós talpra szerelték, ezért a legkisebb érintésre ártalmatlanul süllyedt a hűtőmaszk mögé.

A világ egyik legismertebb és legvágyottabb emblémája

A legújabb modelleken a Spirit of Ecstasy szobrocskája a vevő kívánságára készülhet akár aranyból vagy áttetsző üvegből is, és többnyire biztonságban rejtőzik a motorháztető alatt, hogy aztán automatikusan vagy gombnyomásra, egy különleges mechanizmus segítségével finoman és kecsesen lépjen színre. Az ikonikus márka története Charles Rolls és Henry Royce találkozásával indult, és a nemes luxusautók adta élménybe nemrég mi is belekóstoltunk.

rolls-royce | spirit of ecstasy | luxusautó

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram