Close
110 éves a Rolls-Royce szárnyaló szobrocskája

110 éves a Rolls-Royce szárnyaló szobrocskája

Száztíz évvel ezelőtt, 1911. február 6-án jegyezték be a Rolls-Royce nevére a kecses Spirit of Ecstasy szobrocskát, amely a mai napig büszkén szárnyal a brit luxusmárka autóin.

A világ egyik legismertebb és egyben legvágyottabb emblémája a Spirit of Ecstasy, amely már száztíz éve ékesíti a goodwoodi gyárból kikerülő luxusautókat. A születése Lord Montagu de Beaulieu, az autózás egyik úttörője nevéhez fűződik, aki felkérte az autós lapjának grafikusát, hogy tervezzen egy pompás orrdíszt a Rolls-Royce Silver Ghostjára.

Lord Montagu de Beaulieu, az autózás úttörője terveztette az első Rolls-Royce-orrdíszt
Középen a szobrász, Charles Skyes, balra a modellje, Eleanor Thornton
Charles Skyes eredeti szobra, a Suttogás az intim kapcsolatra utalt Lord Montagu és a szobor modellje közt

Charles Skyes, aki szobrász is volt egyben, egy lobogó ruhás fiatal nő bronzszobrát alkotta meg,

amelyhez Eleanor Thornton, a lord titkárnője és szeretője állt modellt. Sokan készíttettek akkoriban orrdíszeket autójukra, ami kiváltotta a Rolls-Royce igazgatója, Claude Johnson haragját. 1911-ben ezért arra kérte Skyest, hogy tervezzen egy hivatalos orrdíszt, amivel megvédheti autóit ezektől az utólagos alkotásoktól.

Később térdelő változatban is elkészült a Spirit of Ecstasy, hogy kevesebbet takarjon a vezető látómezőjéből
A térdeplő szobrocskát a második világháború után az álló modell kisebb változata váltotta fel

A mindig praktikus Skyes finoman átértelmezte a Suttogás névre keresztelt szobrot, és megalkotta a jellegzetes orrdíszt, amelyet az „extázis szellemének” neveztek el, és 1911. február 6-án jegyezték be hivatalosan a Rolls-Royce szellemi tulajdonának.

Charles Skyes a lánya, Josephine segítségével személyesen öntött minden darabot egészen 1939-ig.

1911 óta kerül fel a szobrocska minden Rolls-Royce orrára
A Spirit of Ecstasy is hozzájárul a Rolls-Royce elegáns megjelenéséhez

Az első példányok még jóval nagyobbak, 18 centiméteresek voltak, a maiak csak 9,5 centiméter magasak. 1999-ig „elveszett viaszöntéses” technikával készültek a szobrocskák – ezt az eljárást ötezer éve alkalmazzák –, majd az ezredforduló után digitális technikával modellezték újra az öntőformát. Skyes eredeti szobrát és még néhány változatot az angliai Beaulieu autómúzeumában őrzik.

A szobrocskának előbb a viaszváltozata készül el
A végső fényét kézi polírozás után nyeri el az orrdísz

A figurák rozsdamentes acélból készülnek, amelyet 1600 Celsius-fokon olvasztva töltenek a formába. A végső alakját sörétszórással nyeri el a szobor, ekkor az öntvényt rozsdamentes acélból készült apró, 0,04 milliméter átmérőjű golyókkal szórják meg, amelyek segítenek a felület finomításában.

A végén kézzel polírozzák tükörfényesre, hogy elfoglalja méltó helyét a Rolls-Royce hűtőmaszkja felett.

A southamptoni Polycast műhelyében évente ötezer-ötszáz szobrocskát készítenek
A Rolls-Royce-hoz illő minőségellenőrzés után kerül fel az autóra

“A Spirit of Ecstasy nem csupán a cégünket vagy a termékeinket jelképezi. Az ügyfeleink számára olyan szimbólum, amit egyetemesen elismernek a világ minden táján. A törekvés és a siker jelképe, a szépségével, egyszerűségével, eleganciájával és ritkaságával megtestesít mindent, amit a vevőink keresnek, és meg is találnak a Rolls-Royce-ban

– mondja róla Torsten Müller-Ötvös, a Rolls-Royce Motor Cars vezérigazgatója. – A márka számára is különleges a jelentősége, hiszen a Spirit of Ecstasy nemcsak emlékeztet bennünket az örökségünkre és az elveinkre, hanem nagyszerűségre is ösztönöz mindannyiunkat. Minden általunk épített autónak méltónak kell lennie rá, hogy viselje, mert a Spirit of Ecstasy teszi teljessé és egyedivé az autóinkat és a cégünket is – tette hozzá.

A mai szobrok jóval kisebbek az eredetinél
A vevő kívánságának megfelelő változatban készül a szobrocska

A hetvenes években néhány ország biztonsági okokra hivatkozva megpróbálta betiltani a szobrocskát, Svájcban például egyáltalán nem lehetett feltenni az autóra, az oda szállított példányokban a kesztyűtartóba rejtették.

A Rolls-Royce elegáns és zseniális megoldást talált ki: a szobrot egy rugós talpra szerelték, ezért a legkisebb érintésre ártalmatlanul süllyedt a hűtőmaszk mögé.

A világ egyik legismertebb és legvágyottabb emblémája

A legújabb modelleken a Spirit of Ecstasy szobrocskája a vevő kívánságára készülhet akár aranyból vagy áttetsző üvegből is, és többnyire biztonságban rejtőzik a motorháztető alatt, hogy aztán automatikusan vagy gombnyomásra, egy különleges mechanizmus segítségével finoman és kecsesen lépjen színre. Az ikonikus márka története Charles Rolls és Henry Royce találkozásával indult, és a nemes luxusautók adta élménybe nemrég mi is belekóstoltunk.

FOLYTASD EZZEL
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes
Eladó az a vagány Porsche, amivel Robert Redford hódított
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom