Close
A Magyarországból Románia felé tartók próbálják kijátszani a karanténintézkedéseket

A Magyarországból Románia felé tartók próbálják kijátszani a karanténintézkedéseket

Megindultak Románia felé a karácsonyra hazalátogató, külföldön dolgozó román vendégmunkások, az ország határátkelőin pedig idén az újonnan bevezetett karanténintézkedések miatt a szokásosnál hosszabb várakozási időre kell számítani. Sokan pedig ki is próbálják játszani a rendszert.

Az Adevarul hírportál kedden arról cikkezett, hogy a hétvégén már több mint másfél órát kellett várakozni a belépésre a Csengersima (HU)- Pete (RO) közúti határátkelőnél, annak ellenére, hogy az teljes kapacitással, valamennyi forgalmi sávot megnyitva üzemelt. Már ebben az időszakban is – karácsony előtt két héttel – naponta mintegy százezer utas lépi át a román határokat, a legtöbben Magyarország felől közúton vagy nyugati országokból repülőgéppel érkeznek.

A román határrendőrség elmondta: több olyan esettel találkoztak, amikor a Romániába érkezők a kilépő oldal felé kerülve próbálták kijátszani a határellenőrzést, hogy ne küldjék karanténba őket.

Hasonló incidens történt a határrendőrség keddi közleménye szerint a nagylaki határátkelőn is, ahol egy utánfutós kisbusz próbált a kilépő oldalon bejutni Romániába, hogy a jármű Covid-igazolvánnyal nem rendelkező nyolc utasa elkerülje a közegészségügyi ellenőrzést. Ezekben az esetekben a hatóságok tiltott határátlépésért indítottak bűnvádi eljárást.

A határrendőrség hétfői közleménye szerint a Nyírábrány (HU) – Érmihályfalva (RO) határátkelőnél két, Dániából érkező – román rendszámú – autó nyolc utasa hamis magyarországi munkaszerződéseket felmutatva, az ingázókra érvényes mentességre hivatkozva próbálta kijátszani a karanténintézkedést. Ellenük okirat-hamisításért kezdeményeztek bűnvádi eljárást.

A Digi24.ro az ország legforgalmasabb határátkelőjén, a Csanádpalota (HU) – Nagylak II (RO) autópálya-átkelőn készült riportjában arról számolt be, hogy a nyugati országokból az ünnepekre hazatérő románok között sok az oltatlan, egy részüknek pedig fogalmuk sincs arról, hogy Romániába érve karanténba kell vonulniuk. A lap beszámolója szerint vasárnap nyolc óra leforgása alatt 1400 külföldről érkezőt küldtek a karanténba Nagylakon a román hatóságok.

Romániában pénteken lépett hatályba az a kormányhatározat, amely szerint szinte minden külföldről érkező, az országban több mint 24 órát töltő (nem átutazó) utasnak legalább tíznapos karanténba kell vonulnia, ha nem tud felmutatni a teljes beoltottságot vagy a koronavírus-fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolványt.

A negatív PCR koronavírusteszt tehát már nem biztosít felmentést, mindössze tizennégyről tíz napra csökkenti a vesztegzár időtartamát. Az intézkedés csak a járványügyi kockázat szempontjából “zöld” vagy “sárga” zónába sorolt európai uniós tagállamokra nem vonatkozik, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság kevesebb mint három ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Ennek megfelelően a két legnagyobb – több mint egymilliós – román közösséget befogadó uniós országból érkező utasok friss negatív PCR-teszttel is karanténmentesen léphetnek be Romániába.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

fertőzés | korona | koronavírus | románia | oltatlan

FOLYTASD EZZEL

Katasztrofális a helyzet az aszály miatt, a folyók élővilága is veszélybe került Angliában

„Kötelező” csókolóznod, ha ezeken a helyeken jársz Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom