Lenyűgöző a magyar tervezők energiája – Rossana Orlandi-interjú

Egy igazi dizájngéniusszal dolgozik együtt a Magyar Divat&Design Ügynökség, idén ugyanis Rossana Orlandi kurátor vezeti a design LABet, amely fiatal magyar tervezőknek és gyártóknak nyújt lehetőséget, hogy a nemzetközi dizájn egy fontos alakjával közösen dolgozhassanak projektjeiken.

Rossana Orlandi az olasz dizájn doyenne-je és ikonja, amit bámulatos módon úgy ért el, hogy nem tervez. Hihetetlen befolyására galériáján keresztül tett szert, amely immár húsz éve a kortárs divat szűrőjeként működik. Orlandi olyan, mint egy garanciapecsét, amire és akire rámutat, az sikerre ítéltetett. Milánói szalonja a dizájnrajongók szentélye, rendszeres résztvevője a Milánói Dizájnhétnek, nagy hangsúlyt fektet a fiatalokkal történő közös munkának, és olyan programokat is beindított, mint a Guiltless Plastic, amely olyan projekteket jutalmaz, amelyek középpontjában a műanyaghulladék újrahasznosítása áll.

Mindezek ismeretében hatalmas siker és elismerés, hogy a Magyar Divat & Design Ügynökség inkubációs programja ebben az évben Rossana Orlandi kurátori együttműködésével indul el. A design LAB curated by Rossana Orlandi néven induló program fiatal magyar tervezőknek és gyártóknak nyújt lehetőséget, hogy a nemzetközi dizájn egy fontos alakjával közösen dolgozhassanak projektjeiken.

A hetvenes évei elején járó, apró termetű, de mindig energikus mentorral az idei 360 Design Budapestnek otthont adó Adria Palotában találkoztunk egy interjú erejéig.

Rossana Orlandi előadása a 360 Design Budapest keretében

– Mit várhatnak öntől azok, akik részt vesznek az idei design LAB programban?
– Ha együtt dolgozok egy tervezővel, ott sok energia áramlik közöttünk. Ez egy érdekes kapcsolat. Amit át tudok adni, az a lelkesedésem, az energiám. Szeretném látni, hogyan dolgoznak.

Amit tőlem tanulhatnak, az szerintem az, hogy hogyan ne torpanjanak meg, ha problémákba ütköznek, és azt is, hogyan maradjanak nyitott szellemiségűek, lelkesek és szenvedélyesek.

Amikor februárban találkoztam magyar tervezőkkel sokan arról számoltak be, hogy falakba ütköznek, nem találnak gyártópartnereket, most viszont egyre több kollaborációról hallok, ami elképesztően fontos.

– Sok hazai tervező álmodik arról, hogy Nyugat-Európában is sikeres lesz. Mit tanácsolna nekik, hogyan lehetnek sikeresek külföldön?
– Szerintem a tervezőknek hinniük kell a saját kreativitásukban. Ugyanakkor tudniuk kell összekoszolni a kezüket. Be kell menni az üzembe, a gyártósorra, dolgozni kell és kísérletezni.

– Három éve indították be a Guiltless Plastic projektet, ami szeretné, ha másképp gondolnánk a stigmatizált műanyagra. Mi ennek a projektnek a jövője?
– A Guiltless Plastic programot a lányommal, Nicolettával indítottuk el, ő tud erről nagyon sokat mesélni. Reméljük, hogy továbbra is egy olyan platform marad, ami párbeszédet segít elő azok között, akiknek már vannak tapasztalataik a műanyag újhasznosításával kapcsolatban. Többet kell kutatni a témában, mert nem az újrahasznosítható műanyaggal van a probléma. Ha új felfogásban nézünk a műanyagra, az egy újfajta gazdaságot eredményezhet, több munkahelyet, és kevesebb hulladékot. Egy forradalom kezdetén vagyunk - vagy lehetünk -, ha sikerül szemléletet váltatnunk a műanyag kapcsán. A dizájn egyike az eszközöknek, amik segíthetik a változást. A dizájn képes a hulladékot szépségre transzformálni.

– Sokat beszélünk ebben az évben a mesterséges intelligencia jövőjéről. Mit gondol, előfordulhat, hogy az MI átveszi a főszerepet, ha dizájnról van szó?
– Ha a megfelelő módon használjuk, szerintem a mesterséges intelligencia fantasztikus lehet és javíthat az életminőségünkön. Az emberi szellemet és kreativitást semmi sem helyettesítheti, de az MI segíthet abban, hogy hatékonyabbak legyünk.

Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese, Rossana Orlandi, és lánya, Nicoletta Orlandi Brugnoni

– Ön közismert arról, hogy szereti a fiatalokat. Rengeteget jár Hollandiába és az északi országokba, de van-e tapasztalata az egykori keleti blokk országaiból származó tervezőkkel?
– Nagyon sok olyan tervezővel dolgozok, akik a keleti blokkból származnak. Én részben arról vagyok híres, hogy új tehetségeket fedezek fel. Tizennyolc éve jártam először Lengyelországban és azóta is rendszeresen megyek, a magyar fővárosba is onnan érkeztem. Még nem jártam Budapesten és sosem találkoztam magyar tervezőkkel, ezért most nagy élmény itt lenni.

Eddig hét fiatal tervezővel beszélgettem, és lenyűgözőnek találom a lelkesedésüket és az energiájukat.

Több remek prezentációt is láttam itt Budapesten, de nem akarok egyet sem kiemelni, mert nem lenne fair.

(Fotók: HFDA / The Sparkle Content)

hfda | rossana orlandi | magyar divat es design ugynokseg | design lab

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom