Rotterdamban ikon lett, Kanadában lebontják, mi az?

A jellegzetes, élére állított kockák sorából épült házakból Hollandiában szinte zarándokhely lett, Kanadában viszont nem érik meg a 30. születésnapjukat.

Az ikonikus jelzőt lassan minden fakanálra rásütjük, ellenben a rotterdami kockaházakra valóban maradéktalanul illik. Piet Blom építész előbb az 1970-es években Helmondba, majd az 1980-as években Rotterdamba tervezett különös, az élükön álló dobókockákat idéző épületeket. Blom koncepciója szerint a háromszög tetők absztrakt fákként olvadnak egybe, épületerdőt vagy stilizált fasort alkotva együtt.

A 38 lakásból álló rotterdami épületsor afféle város a városban, ami idén ünnepli a 40. évfordulóját. Blom házsora azonnal landmark épület lett – egy okos vállalkozó az egyiket nyomban az átadás után múzeummá alakította –, és ma is a legtöbbet fotózottak közé tartozik a városban, noha világklasszis kortárs épületekben nincs hiány arrafelé.

Ezek után meglepő, de a Blom által inspirált kanadai kockaházak a 30. születésnapjukat sem érik meg.

Ben Kutner és Jeff Brown 1996-ban Torontóban építettek szerkezetében megtévesztésig hasonló kockaházakat. Szintén lakóházaknak építették őket eredetileg, de jelenleg egy hangstúdiónak adnak otthont.

De már nem sokáig: az ingatlanokat megvette egy fejlesztő, aki mást építene a helyükre, így várhatóan rövid időn belül lebontja azokat.

Ugyan a helyi kreatív közösség és a lakosság egy része tiltakozik, de kérdés, mennyi reális esélyük van a bontást akaró tulajdonosokkal szemben.

(Fotók: Unsplash)

rotterdam | hollandia | kockaház | toronto | kanada

FOLYTASD EZZEL

Egykori vasútállomásból lett a Google új New York-i irodája

Egy prágai lakás, aminek visszaadták a ragyogását

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram