Kiderült, miért van olyan orrfacsaró illata néhány sajtnak

A sajt számos csodálatos étel alapja, de önmagában, gyümölcsökkel is fogyasztható, sőt, bizonyos fajáti a desszerteket is magasabb szintre emelik. 

Vitathatatlan, hogy a sajtok finomak, de van egy igazán jellegzetes tulajdonságuk, mégpedig az illatuk. Általában a kellemetlen szagú ételeket ösztönösen elkerüljük, a sajtok azonban kivételnek számítanak.

De miért lehet egyáltalán rossz szaga a sajtoknak?

A szakértők szerint a sajtok illatát számos dolog befolyásolhatja, a leginkább azonban a baktériumok felelősek a szag kialakulásáért. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rossz illatú tejtermék romlott lenne, csupán azt, hogy a sajt előállítása során használt baktériumok furcsa szagot hoznak létre azáltal, hogy

a tejcukrot energiává alakítják és közben gázokat termelnek.

Hogy milyen gázokat termelnek, az a baktériumok fajtájától is függ, ez az oka annak, hogy bizonyos sajtok illatosabbak, mint mások. Egyes baktériumok pedig kifejezetten rossz szagú gázt termelnek. A Limburger sajt előállításához például egy úgynevezett Brevibacterium linens baktériumkultúra szükséges, ami sokak szerint lábszagú élelmiszert eredményez.

A sajtgyártás másik fontos lépése az érlelés, mely önmagában nem ad szagot a sajtnak, de a hosszabb ideig tartó érlelés kétségtelenül felerősítheti a tejtermék már meglévő illatát. Szintén befolyásolja a szagát az, hogy milyen folyadékkal mossák át időnként a sajt héját, hogy nedvesen tartsák. A mosófolyadék pedig akár sör, sós víz, pálinka vagy portói is lehet.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

sajt | szag | baktérium | illat

FOLYTASD EZZEL

Három budapesti brunch, amire megéri rászánni a fél vasárnapot

Kiderült, melyik az a tíz város, ahol a legjobb ételeket kóstolhatod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom