Kiderült, miért van olyan orrfacsaró illata néhány sajtnak

A sajt számos csodálatos étel alapja, de önmagában, gyümölcsökkel is fogyasztható, sőt, bizonyos fajáti a desszerteket is magasabb szintre emelik. 

Vitathatatlan, hogy a sajtok finomak, de van egy igazán jellegzetes tulajdonságuk, mégpedig az illatuk. Általában a kellemetlen szagú ételeket ösztönösen elkerüljük, a sajtok azonban kivételnek számítanak.

De miért lehet egyáltalán rossz szaga a sajtoknak?

A szakértők szerint a sajtok illatát számos dolog befolyásolhatja, a leginkább azonban a baktériumok felelősek a szag kialakulásáért. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rossz illatú tejtermék romlott lenne, csupán azt, hogy a sajt előállítása során használt baktériumok furcsa szagot hoznak létre azáltal, hogy

a tejcukrot energiává alakítják és közben gázokat termelnek.

Hogy milyen gázokat termelnek, az a baktériumok fajtájától is függ, ez az oka annak, hogy bizonyos sajtok illatosabbak, mint mások. Egyes baktériumok pedig kifejezetten rossz szagú gázt termelnek. A Limburger sajt előállításához például egy úgynevezett Brevibacterium linens baktériumkultúra szükséges, ami sokak szerint lábszagú élelmiszert eredményez.

A sajtgyártás másik fontos lépése az érlelés, mely önmagában nem ad szagot a sajtnak, de a hosszabb ideig tartó érlelés kétségtelenül felerősítheti a tejtermék már meglévő illatát. Szintén befolyásolja a szagát az, hogy milyen folyadékkal mossák át időnként a sajt héját, hogy nedvesen tartsák. A mosófolyadék pedig akár sör, sós víz, pálinka vagy portói is lehet.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

sajt | illat | szag | baktérium

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom