Close
Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

A termelők abban reménykednek, hogy a következő hónapban újrakezdhetik a Salers sajt készítését.

Az éghajlatváltozással járó hőmérséklet-ingadozások káros hatással vannak számos növény termesztésére. De a globális felmelegedésnek vannak olyan kiterjedt negatív hatásai is, amelyek már kevésbé nyilvánvalók. Jó példa erre Franciaország, ahol akkora volt az aszály, hogy a zöld legelők kiszáradtak.

A legeltetés szinte lehetetlenné vált, így a gazdák kénytelenek voltak leállítani a Salers sajt gyártását.

A Salers egy félkemény, tehéntejből készült sajt, amely az egyik legrégebbi sajt az országban. Amióta gyártják, nem fordult olyan elő, hogy a termelést le kell állítani. Az eredetvédettség miatt azonban a termelőknek nem maradt más választásuk, hiszen sajtjuk esetében egyértelmű kikötés, hogy

takarmányuk legalább hetvenöt százaléka a helyi legelőkről származzon.

A jelenlegi szárazság ezt lényegében lehetetlenné tette.

Az egyik termelő rámutatott arra is, hogy a föld annyira kiszáradt, hogy a tehenei június vége óta nem tudtak legelni. Hozzátette, bár korábban is tapasztaltak aszályos időszakokat nyáron, a mostani különösen nehéz.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a sajt alapvetően is szezonális, áprilistól novemberig gyártják,

ráadásul a hegyi legelők füve helyett, ha az állatok szénát fogyasztanának, a sajt kevésbé lenne aromás, azaz romlana a minősége. A termelők most abban bíznak, hogy szeptembertől ismért gyártani tudják a Salers-t, de még ebben az esetben is tizenöt százalékkal esne vissza a termelésük az előző év azonos időszakához képest.

Bár sokak szerint a franciák készítik a legjobb sajtokat, ám ezúttal sem övék lett a dicsőség. 2022-ben a svájci Mountain Dairy Fritzenhaus sajtgyártó által készített Gruyère-t választották a világ legjobb sajtjának. Mindeközben pedig az olaszok apró chipekkel próbálják védeni világhírű sajtjukat a csalás ellen.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

sajtgyártás | aszály | franciaország | sajt

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram