Így fedezheted fel Afrikát a ritmusok szárnyán

A nyugat-afrikai zene nagyöregje, az afro-pop atyja, Salif Keita hamarosan Budapestre érkezik, hogy az egzotikus kontinensre repítsen.

Salif Keita Maliból származó énekes-zeneszerző, akit Afrika arany hangjaként is szoktak emlegetni, április 13-án, a Bartók Tavasz és a Budapest RITMO keretében érkezik az Akvárium Klub NagyHalljába, ahol az amerikai és európai rock- és popzene, a jazz, a funk, valamint a rhythm and blues stíluselemeiből és a hagyományos mali mande zenéből építkező dalokkal varázsolja el a közönséget.

Az afro-pop atyjának tartott Salif Keita életpályája a legkevésbé sem mindennapi. Bár nemesi származású, és egészen a Mali birodalom legendás alapítójáig, Sundiata Keitáig tudja visszavezetni a családfáját, sok szempontból kívülállóként nőtt fel. Nem királyi jómódban, hanem szegény, gazdálkodásból élő háztartásban élt, emellett albinizmusa is megnehezítette a beilleszkedését: ezt a kondíciót ugyanis hagyományosan rossz ómennek tekintették. Nemesi származásúként ráadásul zenei pályát sem választhatott volna a tradíciók szerint, így döntése még jobban eltávolította a családjától.

A zenei világ viszont tárt karokkal várta, és igen hamar be is illeszkedett abba. 18 éves korában Mali fővárosába, Bamakóba költözött, és éjszakai klubokban énekelt. Ezután különböző formációkhoz csatlakozott, míg a '70-es évek végére, amikor a Les Ambassadeurs tagja volt, amely az afrikai hagyományokat népszerű nemzetközi műfajokkal ötvözte, Malin kívül is kezdték megismerni a nevét.

Ekkor kristályosult ki az a jellegzetes, gitárral, orgonával és szaxofonnal kísért, egyedi hangzás, mely Keita védjegyévé vált.

Az 1980-as évek elején Párizsba költözött, hogy szólókarrierbe kezdjen, és bemutatkozó albuma, az izgalmasan szerteágazó Soro (1987) hatalmas sikert aratott, amit világhír és neves együttműködések követtek: Santana, Toumani Diabaté és Cesária Évora is zenélt vele. Az 1990-es években megjelent albumai közül az Amen kapta a leglelkesebb fogadtatást, majd Keita 2001-ben tért vissza Bamakóba, és a következő évben kiadta a Moffou-t, amelyen több vendégelőadó is szerepel, akik az afrikai és azon kívüli akusztikus hagyományok széles spektrumát képviselik.

Az albinizmus a témája a 2009-es La différence című albumnak, a 2012-es Talén pedig, amelyen Bobby McFerrinnel és Esperanza Spaldinggal dolgozott együtt, a dub és a hip-hop is helyet kap. 2018-ban személyes hangvételű, transzcendens lemezzel jelentkezett, az Un Autre blanc-nal.

Ha élőben is hallanád a 74 éves legenda nyugati és afrikai hatásokat elegyítő, lélekteli hangját, ott a helyed április 13-án az Akvárium Klubban, ahol Salif Keita három zenésztársával lép a Ritmo zárónapján.

(Forrás: Budapest Ritmo, Britannica, képek: Bartók Tavasz)

mali | Salif Keita | zene | nagy sztori | hagyomány

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom