Augusztus közepén a Salt csapata egy kicsit elhagyja a belvárost és Hegymagasra költözik a Bencze Birtokra, hogy három napon keresztül különleges élményvacsorákat adjon. Augusztus 13–15-én egész estés programmal, sok meglepetéssel, külön ezekre az alkalmakra megálmodott degusztációs menükkel készülnek. Bencze Istvánnal (Bencze Birtok), valamint Boldizsár Mátéval és Tóth Szilárddal (Salt) beszélgettünk a közelgő gasztroesemény kapcsán.
– Nem újkeletű az együttműködés az étterem és a borászat között, több tételt is tartanak a Saltban a Bencze Birtok borai közül. Hogy találtátok ki mégis ezt a rendhagyó vacsorasorozatot?
Bencze István: – Úgy érzem, hogy a távolban a Salt és a Bencze Birtok útja a természethez való viszonyában egy olyan tisztáson találkozik, ahol az alkotó – legyen az séf vagy borász – szerepe egy asszisztenssé korlátozódik, melynek feladatai továbbá teljeskörűen arra koncentrálódnak, hogy – a tányéron vagy a palackban – a természet, az adott termőhely beavatkozásmentes, legtisztább arcát jelenítse meg, ne erőltesse rá saját elképzeléseit, vágyait, hanem engedje és segítse magát, a természetet szóhoz jutni, elfogadva azt, hogy valójában ő a legtökéletesebb alkotó.
Ha két csapat filozófiája és hozzáállása ennyire közös irányba mutat, előbb-utóbb akarva-akaratlanul is eljön egy ilyen találkozás, kooperáció, hiszen az élet érzékeny mozgatórugói úgy is spontán összeterelik a hasonló elképzelésű embereket a világban. Úgy gondolom, hogy talán nekünk is így jöhetett a háromnapos együttműködés ötlete: spontán, benne volt a levegőben. Azt hiszem, hogy a Salt számára ez egy remek alkalom, hogy még közelebb kerülhessen a természethez, már nemcsak felhasznált alapanyagait gyűjti onnan, hanem tányérjait újra a természetben szolgálják fel, fogyasztják el. A Bencze Birtok számára pedig óriási élmény, hogy natúr boraik ugyancsak azon a termőhelyen legyenek felszolgálva, ahonnan származnak, ráadásul azok rétegeit, részleteit Szilárd fogásai teljesen más megvilágításba, nézőpontba helyezik majd.
Boldizsár Máté – Tóth Szilárd: – Régóta nagy tisztelői vagyunk Bencze István munkásságának, és azt gondoljuk, hogy amit ő szőlőművelés és borászat terén letett az asztalra, az számunkra is követendő példa. Ezenkívül az a megszállottság, amivel hozzááll a munkájához, szintén nagyon szimpatikus nekünk. Nem beszélve arról, hogy a borai mind minőségben, mind filozófiában azt képviselik, amivel mi az étteremben maradéktalanul tudunk azonosulni. Mindezek fényében kézenfekvő volt, hogy csináljunk valamit közösen. És mi lehet jobb annál nyáron, mintha csinálunk egy közös vacsoraeseményt a borászatnál, a természetben, a Balatonhoz közel?
– Az esemény meghívójában kiemelten írtok a tűz körüli élményekről. Mire számítson, aki ellátogat az augusztusi esték egyikére?
Bencze István – Boldizsár Máté – Tóth Szilárd: – Szeretnénk a vendégeinket is kicsit kimozdítani a természetbe, átadni számunkra azt, hogy milyen érzés lehet mindennap a természettel közösen dolgozni, a természettel egy ritmusban létezni. A tízfogásos menüt ezért három helyszínen szolgáljuk majd fel, melyből az első és a harmadik a természetben, szőlő melletti területeken történik majd. A tűz elem az utolsó helyszínen a reményeink szerint tovább mélyíti ezt az élményt, felhasználva és megmozgatva az ember szunnyadó ősi kapcsolatát a tűzzel.
– Bevált ételek és borpárosítások, vagy külön erre az alkalomra megálmodott fogások és hozzájuk társított borok mutatkoznak majd be?
Tóth Szilárd: – A menü összeállításakor az volt a szempont, hogy mutassunk be néhány fogást azokból, amik nagy népszerűségnek örvendenek az éttermünkben, ezenkívül lesznek olyan ételek, amiket kimondottan erre az alkalomra álmodtunk meg. Ráadásul igyekszünk minél több helyi alapanyagot is felhasználni. Alapvetően a természetben való gyűjtögetés a koncepciónk egyik alappillére, szóval ha már ott vagyunk, felfedezzük azt, amit ott tud adni a természet nekünk.
Boldizsár Máté: – Borok tekintetében most Ogl Marcsival háttérbe vonulunk, és a head sommelier szerepét átadjuk Istvánnak. Természetesen a borok és ételek összekóstolását közösen csináljuk majd, de kizárólag Bencze István boraiból és az általa válogatott nemzetközi tételekből fogjuk kiválasztani az ételekhez legjobban passzoló tételeket. Ezenkívül készülünk erre az eseményre is saját készítésű dzsúszokkal, úgyhogy akik nem fogyasztanak alkoholt vagy autóval érkeznek, azok is teljes értékű italpárosítást fogyaszthatnak majd.
Bencze István: – A fogásokhoz kétféle borpárosítás közül lehet választani: limitáltabb, ritkább Bencze natúr tételek a Szent György-hegyről, és egy exkluzív, külföldi sor, melyek izgalmas tételeket tartalmaznak egész Európából, az európai natúr bor mozgalom élvonalából. A vacsora közben olyan régi magyar fajtákból készült tételeket is felszolgálunk, mint például Kék bakator, Kéknyelű, Furmint. A külföldi sor biztosan tartalmaz majd Aligoté-t Burgundiából, Rajnai rizlinget Moselből, Sauvignon Blanc-t Stájerországból és Frappatót Szicíliából.
nagy sztori | gasztronómia | bencze birtok | salt | Hegymagas | borászat
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!