Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. A több mint harminc éve Magyarországon élő, vietnámi származású Nguyen Thuy Phuong és barátai hamarosan (egész pontosan április 24-től) megmutatják az ázsiai italok és ropogtatni valók sokszínűségét.
Phuong gyerekkora óta Magyarországon él, de a vietnámi gasztronómiai hagyományokat a mai napig őrzi családjával. A közös ételkészítés a mindennapok része, gyerekek és felnőttek, nők és férfiak közös elfoglaltsága. Többek között ezeket a gyerekkori emlékeket és ízeket hívta emlékül, amikor tíz évvel ezelőtt barátaival megnyitották SÁO nevű vietnámi éttermüket a Gozsdu udvarban. Ott a nyitás óta az autentikus ételek mellett az italoknak is nagy szerepe van.
(Fotók: Elsa Berrien)
Az italkülönlegességek mindegyike Phuong nevéhez fűződik: “Vietnámban a meleg idő és a páradús klíma miatt a teázás egész nap általános. Emellett a nap folyamán szívesen fogyasztunk limonádékat is. Napnyugta után az esték főszereplői a koktélok” – mondja.
Minden érzékszervet megmozgató élmény
A túlzott cukor- és alkoholtartalom a múlté. Napjaink bárkultúrájában az élvezeté a főszerep. Ahogyan az ételek esetében, az italoknál is jellemző, hogy minden érzékszervet szeretnének megmozgatni:
“a bolti szirupok helyett saját gyümölcs alapokat használunk, amikben a kereskedelmi forgalomban kapható változatokhoz képest kevesebb a cukor, és sokkal több a gyümölcs.”
(Fotók: Mészáros Attila)
A legismertebb trópusi gyümölcsfajták mellett – mangó, passion- és dragon fruit – olyan kevéssé ismerteket is szívesen használnak, mint például a tamarind. Így az ital olyan lesz, mintha valódi gyümölcsbe harapnánk. Gyakran kerülnek hosszabb vagy rövidebb ideig fermentált hozzávalók is a kreációkba. A kiváló minőségű vietnámi szálas teák hidegen áztatva (cold brew) autentikus ázsiai alapot adnak a koktéloknak, csakúgy, mint a kókusz- vagy uborkavíz.
(Fotók: Mészáros Attila)
Szinte nincs olyan citrusféle, ami ne jelenne meg az italokban, itthon az utóbbi időben divatos alapanyag például a yuzu és a kumkvat. A vietnámi ételekben gyakran megjelenő zöld fűszernövények koktélízesítőként is jól működnek, legyen szó citromfűről, pandan levélről, gyömbérről, mungóbabról, lótuszmagról vagy akár kardamomról.
Ázsiai snackek – mik azok?
A koktélok ízeit még inkább harmonizálják és az illuminált állapotot is késleltetik az italok mellé kínált snackek, amik szintén ázsiai ízlés és fűszerezés szerint készülnek. A SÁO-ban a mindannyiunk által ismert földimogyorót wokba teszik és héjában, magas hőfokon pirítva forgatják össze egy sós-citromfüves fűszerkeverékkel. Hasonlóan frissítő és üde összhatást kelt a menta-koriander szósszal kínált wonton chips, ami megjelenésében a mexikói tortilla chipssel mutat hasonlóságot. Az olajban kisütött wonton tészta ízeit jól balanszírozza a friss fűszernövényekből készített könnyű szósz. Egy másik családi kedvenc az olajban kisütött alga- és rizslap, ami a bolti verziókhoz képest felesleges adalékanyagok nélkül készül, ezért egészségesebb is. Akár gyerekeknek is adhatjuk. Aki a natúrabb ízeket kedveli, azoknak a ropogós mangó szeletekből álló fruit shake ajánlható.
A még kemény gyümölcsöket gerezdekre vágják és sós-csilis fűszerkeverékkel forgatják össze, majd kicsit állni hagyják, hogy az ízek összeérjenek. A fűszerek előhozzák a gyümölcs ízeit, jól balanszolják a koktélok komplexitását. A snackek között mindig nagy kedvenc a kimchi, ami Phuongéknál pak choiból készül. A zöldség legzsengébb részeit használják, ress, roppanós, bizonyos részeken puha textúra lesz a végeredmény kellemes savanyúsággal és csípősséggel.
SÁO signature: Gin Chao
Hozzávalók:
- 4 cl gin
- 2 cl bodzaszörp
- 4 cl uborkadzsúz
- 2 cl lime lé
- top tonic
- 5 db jégkocka
Elkészítés:
- Az uborkadzsúzhoz az uborkaszeleteket vízzel össze kell turmixolni és leszűrni
- Rakj minden összetevőt egy shakerbe és alaposan rázd össze, körülbelül 30 másodpercig!
- Tedd a jéggel együtt pohárba, a tetejét frissítsd tonikkal!
- Díszítsd tetszés szerint zöldséghámozóval vékonyra vágott uborkaszeletekkel
vietnami | ázsiai | gozsdu-udvar | sáo | budapest
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!