Close
Európa legszebb vonatútjai, amelyekről láthatod a sarki fényt

Európa legszebb vonatútjai, amelyekről láthatod a sarki fényt

Szeretnéd, ha a vonatablakon kipillantva színpompás fényjáték fogadna? Akkor irány Skandinávia vagy Skócia!

A trollok útján

Az északifény-nézők szent grálja Norvégia, ahol szeptember és március között jó eséllyel megpillanthatjuk az égi jelenséget. Szálljunk fel Oslóban a trondheimbe tartó, hálókocsis vonatra, amely az ország egyik legfestőibb vonalán, A trollok útjának is hívott, 553 kilométeres szakaszon bájos falvak, csodálatos sziklaképződmények, gleccserek, völgyek és fjordok közt halad át a norvég partok mentén.

Norvégia egyik legrégebbi városában érdemes legalább egy napot eltölteni, és megnézni a Bakklandet negyed színes, vízparti házait és a Nidarosi katedrálist, Skandinávia egyik legnagyobb templomát, a norvég királyok egykori koronázási helyszínét, mielőtt az esti vonattal tovább indulunk Bodø-ba, hogy onnan csodáljuk az északi fényt.

Ha nem bíznád a véletlenre

A svéd Lappföldön, a norvég határtól negyven kilométerre, az északi sarkkörtől pedig mintegy kétszáz kilométerre északra, a Tornetrask tó partján található Abisko település és Nemzeti Park már több mint száz éve csábítja az északi fényre kíváncsi turistákat.

Fölötte húzódik ugyanis az aurora oval vagyis az a Föld pólusai körül futó mágneses gyűrű , ahol a legintenzívebb a jelenség. Az itteniek szerint

ha legalább három napig maradunk, akkor nagyjából biztosra vehetjük, hogy látjuk a fényt.

Stockholmból először Kirunába kell jegyet vennünk, ahová naponta két éjszakai vonat indul, innen pedig a norvégiai Narvik felé közlekedő sarkköri vasúton (Arctic Circle Train) körülbelül egy óra alatt érjük el az Abisko Turistation megállót, ahol az azonos nevű szállóhoz szállhatunk le.

Itt, a Nuolja hegy tetején találjuk az Aurora Sky Stationt is, ahová felvonóval juthatunk fel, és az éttermében akár meg is vacsorázhatunk.

Az állomásnak webkamerája is van, így otthonról is lecsekkolhatjuk, milyen ott a hangulat és az északi fény.

Az Arctic Circle Traint Svédország legfestőibb vasútvonalaként tartják számon, és lehetőséget biztosít arra, hogy az utasok egy jeggyel le- és felszálljanak bármelyik megállójában a tizenhárom közül.

Északi fény egy kastélyból

A Londonból Glasgow-ba közlekedő hálókocsis vonattal megközelíthető Galloway Forest sötétégbolt-park nagyszerű helyszín a fények megtekintésére, akár a közelben található kastélyszálló, a Glenapp Castle kertjéből.

Kissé délebbre a Kielder Obszervatórium kínál kiváló megfigyelőhelyet, ide viszont nem tudunk végig vonattal eljönni, a londoni King’s Crosstól Newcastle-ig  juthatunk el vasúton 3-4 óra alatt, majd busszal autóval érhetjük el a csillagvizsgálót.

Ez persze még nem minden, ha vonattal indulnál a sarki fény nyomába, ha pedig olyan szállásokat keresel, ahol az ágyból is láthatod a csodás színekben tündöklő eget, akkor erre keresgélj.

(Forrás: Euronews, Railway Traveller, képek: Getty Images, Glenapp Castle/Facebook, Unsplash)

Skócia | nagy sztori | vonat | sarki fény | északi fény

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram