Close
Fantasztikus melegvízű forrás bújik meg Toszkána szívében

Fantasztikus melegvízű forrás bújik meg Toszkána szívében

A természet egészen különleges kincset rejtett el gondosan Toszkánában, a Grosseto-hegység lábainál. A Gorello vízesés harminchét fokos vize elképesztően látványos zuhatagként ömlik alá, hogy aztán az évezredek alatt kialakult kis, alig egy méter mély medencékben pihenhessen meg. A jótékony hatású termálvízben, a Saturniában bárki ingyen fürdőzhet.

Toszkána szívében, a Saturnia település közelében található Gorello vízesés zuhataga másodpercenként nyolcszáz liter termálvizet enged a lábánál található természetes kis medencékbe, hogy aztán folyóvá szelídülve haladhasson tova.

A legenda szerint a hőforrást az istenek vitája hozta létre. Jupiter és apja, Szaturnusz összevesztek, a véleményüknek pedig heves villámcsapással adtak nyomatékot. A föld megrepedt, és forró víz tört fel a hasadékban. Úgy tudni, a természetes termálfürdőt már a középkorban is rendszeresen használták,

A víz – bár szélsebesen tör fel a forrásból – lefelé folyva már békésebb arcát mutatja, így azok, akik aláállnak, kellemes, masszírozó érzést tapasztalhatnak a nyakukon, illetve a hátukon.

A termálvíz azonban nemcsak a fáradt izmok számára jótékony. Olyan különleges ásványi anyagok és gázok találhatók meg benne, amelyek igazoltan segítenek többek között a légzőszervi panaszok enyhítésében. Bár hosszú ivókúrára a víz nem alkalmas, kis mennyiségben fogyasztva segít optimalizálni az emésztőrendszer működését.

A Saturnia másik különlegessége, hogy a világ többi termálvízű forrásával ellentétben ez mindenki számára ingyenesen hozzáférhető.

Igazán kalandos úton, hegyi szerpentineken keresztül közelíthető meg. Az út autóval kifejezetten jól járható, de a meglátogatása egy remek középtávú túrával is összekapcsolható  a környékbeli településekről kiindulva.

Imádjuk Olaszországot, de az idegen tájaknak mindig van valami olyan vonzásuk, hogy legszívesebben most felállnánk a laptop mellől, és mennénk világgá. Mondjuk Toszkánába.

(Fotók: Getty Images)

utazás | saturnia | olaszország | termálfürdő | toszkána

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram