Bírósági ítélet született a forgalmas reptérről, ami alaposan átrendezi majd a menetrendet

Újabb fejezetéhez érkezett a huzavona a Schiphol reptéren, mely a környezetvédelem és ipari érdekek közt zajlik.

Még 2022-ben állt elő a holland kormány a javaslattal, mely szerint csökkentené a járatok számát. Több ország azonban, köztük az Egyesült Államok is tiltakozását fejezte ki és arra figyelmeztetett, hogy a lépés sértheti az európai jogot és a légiközlekedési megállapodásokat, így a tervet elvetették.

A Right to Protection from Aircraft Nuisance (A repülőgépek okozta kellemetlenségek elleni védelemhez való jog) elnevezésű szervezet azonban nem hagyta annyiban a kérdést és bíróságra vitte az ügyet.

Úgy tűnik, nem hiába, mert a pert a megnyerték,

a holland kormányt pedig arra kötelezte a bíróság, hogy tartassa be a meglévő, zajszennyezés elleni törvényeket, és biztosítson hatékony jogorvoslatot azoknak, akik a reptér forgalma miatt súlyos kellemetlenségeket illetve alvászavart tapasztalnak.

Az ország közegészségügyi intézetének becslése szerint ez mintegy 259 ezer embert érint.

A bíróság szerint a kormány szisztematikusan a légi közlekedési ágazat érdekeit helyezte az emberek érdekei fölé, a helyi lakosokkal szembeni bánásmód pedig felér azemberi jogok európai egyezményének megsértésével.

Nemrég más okból is tüntettek a környezetvédők a járatritkítás mellett, bár mostanában épp maguktól is elkerülik az utazók a Schipholt, ha tehetik.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

zajszennyezés | repülőtér | Schiphol

FOLYTASD EZZEL

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Egy utazási szakértő elárulta, mi az a két leggyakoribb hiba, amit a repülőn alvásnál elkövetünk

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom