A hangulat oldott, a zene duruzsol. A vagányság, a lazaság és a szabadság érzete egyszerre kap el. Amerikában vagyok? Igen is, meg nem is. A konkrét helymeghatározást nézve nem, elvégre egy tengerentúli városban sincs Nagymező és Ó utca, viszont az életérzést tekintve és a Hard Rock Hotel Budapest Sessions éttermének kínálatát végigfutva akár az Államokban is lehetnék.
A három éve megnyitott budapesti helyre a nemrég debütált új étlapja miatt ültem be. A Sessions bevallottan egy éles kanyar bevétele után fordult rá egy másik sztrádára, elhagyva a korábbi szállodai éttermi víziót, hogy konkrét irányba tartson. Amerika felé.
Az irányítás annak a Pintér Sándornak a feladata, aki tizenkét év külföldi munka után tért vissza Magyarországra, majd Atlantic City-ben és New Yorkban tanulmányozta a Hard Rock Hotelhez tartozó (illetve egyéb) kinti éttermek működését.
A megszerzett tapasztalatokra, a begyűjtött inspirációkra, valamint a saját kreativitására építve rakta össze a Sessions új menüjét, ami szeptember óta mutatja meg Budapesten Amerikát.
És itt most nem feltétlenül a négyemeletes hamburgerekre, a félkilós steakekre, meg a napokig smokerben alvó BBQ-oldalasokra kell gondolni, merthogy az amerikai konyha ennél jóval változatosabb, hiszen temérdek impulzus éri.
– Klasszikus értelemben nehéz amerikai konyháról beszélni, de az lett a következtetésem, hogy lényegében ugyanarról szól, mint maga a kultúra, több mindenből épül föl. Jártam a New York-i koreai negyedben, ami egy teljesen más világ, és úgy gondoltam, miért ne lehetne némi ázsiai behatás is a tematizált étlapon. Chicagóban például masszívan jelen van az olasz kultúra, úgyhogy onnan is eltettem valamit – meséli a séf, aki a koncepció formálásakor szabad kezet kapott, miközben ügyelt a világszerte ismert hard rockos sajátosságokra.
„Kötelezően felhasználandó elemek” nem voltak a menü véglegesítésénél, teljes egészében rá bízták, miket hoz haza és épít be.
Az adagok egyébként hol nagyok, hol kevésbé nagyok, mert úgy gondolkodnak, hogy a vendég nem feltétlenül akarja a negyven dekás steak-kihívást teljesíteni, hanem kipróbálna többféle dolgot.
Az előételeket ezért sharing-jelleggel alkották meg; a falatkák nem telítenek el teljesen, bőven jut még hely az extra koktéloknak, lehetőséget biztosítanak a további ismerkedésre. Ilyenek például a modern, vagány konfitált libacomb bonbonok, melyek vöröskáposzta pürével kiegészülve kerültek fel az étlapra.
A főételek közül nagy kedvenc a lassan sült marhaborda, amely „előző életében” sertésoldalasként bukkant fel a menün, Pintér Sándor viszont a minőségibb marhára cserélte. Milyen jól tette! Elképesztően puha, szinte csak hozzá kell érinteni a villát és máris szétmállik. Köretként sült salotta hagyma, bébirépa és zellerpüré érkezik mellé – utóbbiról négy évtizedet zellerpüré-szűzként leélt életem egy napfényes októberi délutánján derült ki, mennyire passzol a marhához.
Alighanem napjai lennének csak hátra egy olyan amerikai témájú étteremnek, amelyik nem szolgál fel sajtos makarónit, úgyhogy a Sessions sem kockáztatta ezt meg. – Atlantic City ugye az óceán mellett fekszik és kint rengeteg homárt esznek, ezért megpróbáltam feldobni a hagyományos mac and cheese-t. Homárszószos locsolást kapott és mivel jó néhány évet lehúztam Nagy-Britanniában, ahol pedig fokhagymás kenyér jár mellé, így kiegészítettem azzal is – avat be a séf a nagy klasszikus újragondolt sztorijába.
Légies falatként mutatkozik be a koktélok mellé passzoló, elegáns chicagói parmezános csirke, ami a friss paradicsom salsának és a parmezán habnak köszönhetően könnyű fogás, Pintér Sándor elárulta, hogy nevében szereplő chicagóiságát a parmezános panírja adja. A már említett ázsiai behatást a két világ találkozását jelentő koreai BBQ-mázas karfiol képviseli – ilyet nem nagyon lehet máshol megkóstolni Budapesten.
A marha, csirke, sertés összeállítású, tartalmas miniburger trióról és a burgerekről meg legyen elég annyi, hogy Pintér Sándor hamburgerét egyszer Skócia legjobbjaként díjazták.
A miniburgerek és a koktélok egyébként remek partnerei lehetnek a Sessions hetente háromszor szerveződő élőzenés, rockos, popos, blues-os estéihez, az étterem pedig azoknak ajánlható, akik szeretnék kipróbálni, milyen is itthon az amerikai konyha bisztró stílusban, modern elemekkel, elegáns, de mégis kötetlen hangulatban. De nekik nagyon.
(Fotók: Veszely Bence)
étterem | Sessions | hard rock hotel | étlap | konyha
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!