Close
Így csúszik le egy profi síző egy koppenhágai szemétégető oldalán

Így csúszik le egy profi síző egy koppenhágai szemétégető oldalán

Bjarke Ingelstől megszokhattuk már a meghökkentő dolgokat, de ebben a videóban nem csak miatta esik le az állunk. 

Az építészet dán nehézfiújának Amager Bakke nevű projektje egyszerre hulladékégető, és egy mászófalakkal, fitneszközponttal, éttermekkel felszerelt szabadidős központ – oldalán és tetején egy mesterséges sípályával. Kezdjük utóbbival: összesen három műanyag borítású pályát alakítottak ki rajta (kék, piros és fekete jelzésűeket), hatszáz méter hosszan. A környezettudatos erőmű tetejéről egészen az aljáig lesíelhetünk, ami egészen biztosan nem mindennapi élményt jelent.

Az Amager-szigeten álló – negyvenéves elődje helyére épült – létesítmény egyébként hulladékból állít elő áramot. Ingels egy crowfunding-kezdeményezéssel gyűjtött rá pénzt, így épülhetett meg a kéménye, amely minden tonna elégetett szén-dioxidot megünnepel egy fehér gőzkarika kieresztésével. A világ leghatékonyabb energiatermelő hulladékégetője ez: nagyjából 400 ezer tonna szemét feldolgozásával képes biztosítani mintegy 60 ezer otthon áramellátását vagy távfűtését, károsanyag-kibocsátása pedig huszonöt százalékkal alacsonyabb az átlagos szemétégetőkhöz képest.

Ebben az elképesztően látványos videóban Ingels szenvedéllyel beszél a projektről, de nem ő az egyetlen főszereplője a történetnek: feltűnik benne Jesper Tjäder, egy profi freestyle síző is, aki döbbenetes mutatványok közepette siklik le az akadályokkal telepakolt szakaszon. Utóbbit természetesen nem ajánlatos utána csinálni, de a piros pályán bármikor lecsúsznánk mi is.

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom