Close
Így csúszik le egy profi síző egy koppenhágai szemétégető oldalán

Így csúszik le egy profi síző egy koppenhágai szemétégető oldalán

Bjarke Ingelstől megszokhattuk már a meghökkentő dolgokat, de ebben a videóban nem csak miatta esik le az állunk. 

Az építészet dán nehézfiújának Amager Bakke nevű projektje egyszerre hulladékégető, és egy mászófalakkal, fitneszközponttal, éttermekkel felszerelt szabadidős központ – oldalán és tetején egy mesterséges sípályával. Kezdjük utóbbival: összesen három műanyag borítású pályát alakítottak ki rajta (kék, piros és fekete jelzésűeket), hatszáz méter hosszan. A környezettudatos erőmű tetejéről egészen az aljáig lesíelhetünk, ami egészen biztosan nem mindennapi élményt jelent.

Az Amager-szigeten álló – negyvenéves elődje helyére épült – létesítmény egyébként hulladékból állít elő áramot. Ingels egy crowfunding-kezdeményezéssel gyűjtött rá pénzt, így épülhetett meg a kéménye, amely minden tonna elégetett szén-dioxidot megünnepel egy fehér gőzkarika kieresztésével. A világ leghatékonyabb energiatermelő hulladékégetője ez: nagyjából 400 ezer tonna szemét feldolgozásával képes biztosítani mintegy 60 ezer otthon áramellátását vagy távfűtését, károsanyag-kibocsátása pedig huszonöt százalékkal alacsonyabb az átlagos szemétégetőkhöz képest.

Ebben az elképesztően látványos videóban Ingels szenvedéllyel beszél a projektről, de nem ő az egyetlen főszereplője a történetnek: feltűnik benne Jesper Tjäder, egy profi freestyle síző is, aki döbbenetes mutatványok közepette siklik le az akadályokkal telepakolt szakaszon. Utóbbit természetesen nem ajánlatos utána csinálni, de a piros pályán bármikor lecsúsznánk mi is.

Ez is érdekelhet:

műanyag | sípálya | szemétéegtő | építészet | Bjarke Ingels

FOLYTASD EZZEL

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Azonnal könnyű tavaszi napsütés jár át ettől a gyönyörű dizájnerháztól

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram