Koreai dzsesszzenészek kápráztatják el a magyar közönséget májusban Budapesten

A koreai zeneipar termékei már nem ismeretlenek hazánkban. Legyen szó K-popról, sorozatok vagy filmek betétdalairól, biztos fel tudunk idézni legalább egyet.

A SINNOI formáció május 10-i koncertje nem csupán elhozza hozzánk a koreai dzsessz műfaját, hanem egy nemzetközi csereprogram kezdete is a két ország dzsesszmuzsikusai között. Az idén hároméves JazzFest Budapest, valamint a nagy hírű dél-koreai Jarasum Jazz Fesztivál együttműködésének mérföldköve, melyet több kölcsönös fellépés is követ majd az év során.

A zenei partnerség első állomásaként idén május 10-én 19 órakor a Trafóban a SINNOI együttes lép színpadra, amely a hagyományos koreai zene (gugak) és a dzsessz ötvözésével új utakat nyitott a koreai zenei életben. Az együttműködés folytatásaként idén októberben a Jarasum Jazz Fesztiválon a Nagy Emma Quintet különleges dalaival mutatkozik be a távoli ország hallgatóságának.  Novemberben pedig országszerte koreai formációk lépnek fel, hogy elkápráztassák a magyar közönséget.

"A Koreai Kulturális Központ kulturális híd a két ország között, és ez az együttműködés a dzsesszzene műfajában egy új kapcsolódási pont a Koreai Köztársaság és Magyarország között" – mondta a kezdeményezés kapcsán Yu Hye Ryong, a budapesti Koreai Kulturális Központ igazgatója.

A koreai dzsesszzene új útja

„A SINNOI egy csodálatos meglepetés. Csak figyeljük, ahogy ez az egyedülálló zenekar a következő évtizedben világszerte életben és virálisan is terjedő kultikus jelenséggé válik” – véli Max Reinhardt (Soho Radio).

A dzsessz, a koreai tradicionális zene és az elektronikus hangzás egyedülálló kombinációja hozza létre a SINNOI hangzását, amely valóban eredeti és kivételes azáltal, hogy

elmossa a műfajok közötti határokat és integrálja a különböző elemeket egymással.

A SINNOI oszlopos tagjai a koreai dzsessz színtér meghatározó jelenségeként ismert Wonsool Lee nagybőgős, valamint Bora Kim, aki a Gyeonggi tartományi népdal (Gyeonggi minyo) és a klasszikus koreai ének (jeongga) világában egyaránt otthonosan mozog. A formáció az elektronikus hangzás művészével, Godammal, valamint a koreai bambuszsíp (piri) mesterével, a 2023-ban újonnan csatlakozott Nayeon Leevel egészül ki, aki piri- és taepyeongso játékának mestere. Az együttes a tradicionális koreai ének, a piri, a dzsessznagybőgő, valamint az elektronikus zene jellegzetességeinek kombinálása révén a műfajok határait elmosó, új zenei hangzást hozott létre, amely mérföldkövet jelent a kortárs koreai zenében.

A „sinnoi” vagy más néven „sinawi” kifejezés eredetileg olyan hangszeres zenekari műfajt jelöl, amely az egyik legrégebbi koreai zenei formára, a sámánzenére vezethető vissza. Ez a műfaj elsősorban a hangszerek eltérő zenei ismertetőjegyei közötti harmónia elérésére helyezi a hangsúlyt. Ahogy a neve is mutatja, a SINNOI formáció célja, hogy új zenei variációkat alkosson meg a hagyományos koreai zene, a dzsessz és az elektronikus hangzás három építőeleméből.

A koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Koreai Kulturális Központ és az NKA támogatásával, valamint a Jarasum Jazz Festival partnerségével valósul meg.

(Fotók: SINNOI)

trafó | jazz | sinnoi | koncert

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom