Close
Ezen a síterepen nem hóágyúznak, hanem szüretelik a havat

Ezen a síterepen nem hóágyúznak, hanem szüretelik a havat

Miközben az európai sípályák hóhiánnyal küzdenek, a tengerentúlon most épp nem jellemző ez probléma, de így is jól jönnek a megfelelő hógazdálkodási technológiák.

Az ország több mint háromszáz síterepének csak 17 százalékán készítik géppel a havat, elsősorban a keleti terepeken. A kanadai Sunshine Village síterep azonban egészen más megközelítést alkalmaz: a hószüretelést. Az üdülőhely évtizedek óta úttörője ennek a technikának, amely tulajdonképpen meglehetősen egyszerű és egyben környezetbarát eljárás is:

a legmagasabb területeken több kilométer hosszan kerítéseket állítanak fel, hogy megállítsák a havat, amit a szél a környező sziklákról fúj le.

Így hatalmas tározók jönnek létre, és amikor elég hó gyűlt össze, szétterítik azt a pályákon.

Ezt a technikát, aminek használatát legtöbbször szeles közutak mellett láthatjuk, ahol éppen a hóátfúvás megakadályozása a cél, alkalmazzák még többek között Colorado és Brit-Kolumbia síterepein is.

Eközben Európában is próbálnak sakkozni a hóval, de itt többnyire egy kicsit mást értenek a hógazdálkodás alatt: több helyen kísérleteznek azzal, hogy a szezon végén összegereblyézik a megmaradt havat, majd fényvisszaverő szigetelőpanelekkel és erős, vízálló ponyvákkal takarják le abban a reményben, hogy megmarad a következő télig.

Hómegőrzés az ausztriai Söbelben

A leginkább mérhető sikereket talán az ausztria Kitzbühel könyvelhette el, ahol a síszezont így október közepétől májusig sikerült nyújtani, igaz, ez néhány éve legalább 165 ezer dollárba került szezononként. A költségekhez hozzátartozik, hogy egész nyáron drónok figyelik a fóliával letakart tartalékokat.

Idén is átadták a síturizmus kiválóságait jutalmazó díjakat, de egyes helyeken könnyen lehet, hogy az utazóknak más programot kell találniuk a lesiklás helyett.

(Forrás: Smithsonian Magazine, Bloomberg, képek: Getty Images)

 

síterep | hóesés | kanada | síelés | sípálya

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram