Ahol a badacsonyi tradíciók újító szellemiséggel találkoznak

Mindenkinek megvan az elképzelése a Badacsonyról. A vulkáni tanúhegyek, bazaltköves épületek, családi borászatok és az itt készülő kiváló borok vonzanak minket erre a festői szépségű, varázslatos helyre. Pedig ez a vidék többet rejt, mint gondoltuk, és ezt a pluszt a Sipos Borházban találtuk meg, ahol a Badacsony első ginjét is megkóstolhatjuk.

Badacsony a Balaton egyik legkülönlegesebb vidéke, hiszen a több millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység által formált tájon találkozik a természet, a történelem és a borkultúra, ezzel pedig tökéletes helyszíne annak a fajta kikapcsolódásnak, amely egyszerre kényezteti minden érzékünket. Nekünk is megvolt az elképzelésünk a badacsonyi borászatokról, a tanúhegy oldalán magasra kapaszkodva a Balaton egész nyugati medencéjét átfogó kilátással. A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégház teraszán azonban mindezt át kellett értékelnünk, mert itt ennél is többet kaptunk, minden értelemben véve.

Ha adhatunk egy tippet, akkor Budapest felől ne a Balaton partján, a 71-es úton közelítsük meg a Badacsonyt. Persze az út menti nyaralók és strandok látványa azonnal balatoni hangulatba kapcsol minket, de jobban tesszük, ha ráhangolódásként elhagyjuk az autópálya rohanását, és a Balaton-felvidéken keresztül, sokkal nyugodtabb tempóban közelítjük meg az úti célunkat. Veszprém után hullámzik a táj, de kisimul az arcunk, mert kiváló minőségű utakon haladunk, a falvakon át pedig mi is lelassulunk, és mire a Káli-medencébe érünk, egészen elfelejtjük a hétköznapok stresszes rohanását. Nem gondoltuk volna, de innen már csak negyed óra, és Badacsonyban vagyunk.

A hegy oldalában vezető római kori úton egymást érik a borozók, most mégsem oda tartunk, hanem egy olyan idilli helyre, ahová nem botlanak bele csak úgy a turisták. Badacsonyörsön, a part menti főúttól nem messze, mégis egy csendes, szűk utcában, szinte rejtve találjuk meg a Sipos Borház és Vendégház birtokát, ahol

a lenyűgöző környezet, a családi hagyományokra épülő borászat és a mára szinte elfeledett őszinte vendéglátás együtt adja meg azt, amit máshol nem találunk meg.

A családi vállalkozást megálmodó dr. Sipos Balázs Tihamér és felesége, dr. Dankó Dóra egészen varázslatos helyet teremtett.

Balázs családjában generációk óta öröklődik a szőlőművelés és borkészítés tudománya,

már a dédnagyapja is ezzel foglalkozott, aki az Esterházy-család badacsonyi vincellére volt, majd saját szőlőjében folytatta a gazdálkodást. A családi szőlőskertre és egy kis pincére alapozva Sipos Tihamér tette le a jelenlegi borház alapjait, amit az évtizedek során folyamatosan fejlesztettek és bővítettek. Jelenleg hét hektáron gazdálkodnak, a borászat pincéjében pedig a legmodernebb technikák és eszközök találkoznak a tradicionális eljárásokkal és a családban öröklődő borászati fogásokkal – ez adja a Sipos Borház tételeinek különlegességét.

Balatonra néző kertjébe lépve értjük meg, miért varázsol el mindenkit azonnal ez a hely. A Sipos család birtoka ugyanis nem egy a Badacsony oldalában lévő borászatok közül, hiszen itt a kertből eddig nem látott oldaláról csodálhatjuk a hegyet, aminek a látványával nem lehet betelni. Azt mondják, minden évszakban más arcát mutatja, és akár tavaszi feltöltődésre, akár nyári vakációra, akár őszi kikapcsolódásra érkezünk, ezt a panorámát nem fogjuk megunni. Gyönyörű a kert, nappal a nyugodt pihenésé, este pedig megtelik élettel,

a naplementébe érő borozáshoz elképzelni sem tudnánk jobbat ennél a helynél.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Dóra és Balázs igazi vendéglátók, a szó hagyományosan vett értelmében.

Nem egy pörgős, zsúfolt turistaellátót visznek, a hozzájuk érkezők többet és értékesebbet kapnak, mint amire számítanak. Balázs mindent tud a borkészítésről, hiszen ebben a környezetben nőtt fel, és a borkóstolóval összekötött pincetúrája során nemcsak a pohárba töltött tételeket, hanem a borászat, és ezzel együtt a család történetét is elmeséli, színes képet festve a Badacsony múltjáról. Mindennek a helyszíne a Titkos Pince, a borozó mögötti rejtett pince, aminek a kapuját csak ritkán nyitják ki, és ahol az egész Badacsony legrégebbi palack borát is őrzik 1934-ből.

Ha látja rajtuk, hogy a vendégek nemcsak szeretik, hanem értik is a bort, akkor a házigazda órákon át tud mesélni, és ekkor olyan történetek kerülnek elő a családi legendáriumból, amiket még biztosan nem hallottunk.

A Sipos Borházban készülő minden egyes bornak saját története van,

lehet családi vagy történelmi esemény, a tételek mind különleges emlékekről mesélnek. A vulkanikus talaj és a környezet különleges mikroklímája mellett éppen ez adja az itt születő borok lelkét, hiszen Siposék olyan bort készítenek, amit ők maguk is szívesen fogyasztanak. A badacsonyi fehérek, izgalmas cuvée-k és könnyed rozék mellett pedig már vörösbort is kérhetünk náluk.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Borkóstolóik nemcsak a felszolgált tételek és a csodálatos panoráma miatt emlékezetesek, hanem azért is, mert kemencében sült ételek, helyi termelőktől származó sajtok és saját disznóvágásból készült tálak járnak hozzá, házilag készített krémekkel és helyben sült friss kenyérrel.

A borvacsora után nehezen tudnánk itt hagyni ezt a csodás helyet, de nem is kell,

mert a vendégházban négy szoba és három apartman kínál szállást, saját terasszal, a kertben játszótérrel, szaunával és a Badacsony legszebb kilátását nyújtó jakuzzival. Maradjunk több napot, és a vendéglátók ígérete szerint a változatos reggeliket sem fogjuk megunni.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Gyakran felmerült a kérdés a borkóstolók során, hogy milyen itallal tudnak még szolgálni a háziak az elmaradhatatlan pálinkán kívül, és

Balázs – és társai, Paizs Máté, Pavlicsek Csaba – régi nagy álma vált valóra, amikor Dóra támogatásával idén elkészültek az első saját ginjükkel.

A Badacsony első ginje azzal tűnik ki a manapság divatos párlat többi fajtája közül, hogy ennek a különleges borvidéknek a jellemzőit is magában hordozza. Méghozzá nem úgy, mint gondolnánk, nem bort tettek bele, hanem a készítése során bazaltkövön áztatták, ezzel a borok mellett a gin is megkapta az összetéveszthetetlen badacsonyi ásványos jegyeket. A Sipos Badacsony Gint ezért a frissítő gintonik mellett tisztán is ajánlott megkóstolni.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Készítése során elismert ginmester segítségét is igénybe vették, végül négy receptvariáció közül választották ki azt, ami a Balaton vizét idéző türkiz palackba került, de a kóstolás során kiderült, hogy a többi változat is annyira jól sikerült, hogy akár valóra is válhatnak a jövőben. Balázs és Dóra büszkék lehetnek rá, hogy

a Sipos Badacsony Ginnel nemcsak a vendégek, hanem a szakma elismerését is kivívták,

ami a borászat világában egyébként nem szokott magától értetődő lenni. Az első körben 800 számozott palack készült, de már látszik, hogy ennél többre lesz szükség, és a borkészítéssel szemben itt az eredmény nem függ előre kiszámíthatatlan tényezőktől, ezért ez a gin mindig ennyire jó lesz.

Persze a borkészítés szépségét éppen az adja, hogy a borásznak együtt kell élnie a természettel, és előre sosem tudja, hogyan sikerül egy évjárat. Az idei jónak ígérkezik, és a rendhagyó időjárás miatt is lehet, hogy a megszokottnál hamarabb, már augusztusban el kell kezdeni a szüretet. A Sipos Borháznál egy kicsit a borkészítés rejtelmeibe is bepillanthatunk, és ha épp munka közben találjuk a házigazdát, akkor könnyen lehet, hogy minket is bevon majd maga mellé – éppen ez a közvetlenség adja egy családi borászat varázsát. Balázs és Dóra mesés birtokán így találkoznak a badacsonyi tradíciók az újító lendülettel, és ez megéri a látogatást.

gin | nagy sztori | vendégház | borászat | Badacsony

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom