Ahol a badacsonyi tradíciók újító szellemiséggel találkoznak

Mindenkinek megvan az elképzelése a Badacsonyról. A vulkáni tanúhegyek, bazaltköves épületek, családi borászatok és az itt készülő kiváló borok vonzanak minket erre a festői szépségű, varázslatos helyre. Pedig ez a vidék többet rejt, mint gondoltuk, és ezt a pluszt a Sipos Borházban találtuk meg, ahol a Badacsony első ginjét is megkóstolhatjuk.

Badacsony a Balaton egyik legkülönlegesebb vidéke, hiszen a több millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység által formált tájon találkozik a természet, a történelem és a borkultúra, ezzel pedig tökéletes helyszíne annak a fajta kikapcsolódásnak, amely egyszerre kényezteti minden érzékünket. Nekünk is megvolt az elképzelésünk a badacsonyi borászatokról, a tanúhegy oldalán magasra kapaszkodva a Balaton egész nyugati medencéjét átfogó kilátással. A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégház teraszán azonban mindezt át kellett értékelnünk, mert itt ennél is többet kaptunk, minden értelemben véve.

Ha adhatunk egy tippet, akkor Budapest felől ne a Balaton partján, a 71-es úton közelítsük meg a Badacsonyt. Persze az út menti nyaralók és strandok látványa azonnal balatoni hangulatba kapcsol minket, de jobban tesszük, ha ráhangolódásként elhagyjuk az autópálya rohanását, és a Balaton-felvidéken keresztül, sokkal nyugodtabb tempóban közelítjük meg az úti célunkat. Veszprém után hullámzik a táj, de kisimul az arcunk, mert kiváló minőségű utakon haladunk, a falvakon át pedig mi is lelassulunk, és mire a Káli-medencébe érünk, egészen elfelejtjük a hétköznapok stresszes rohanását. Nem gondoltuk volna, de innen már csak negyed óra, és Badacsonyban vagyunk.

A hegy oldalában vezető római kori úton egymást érik a borozók, most mégsem oda tartunk, hanem egy olyan idilli helyre, ahová nem botlanak bele csak úgy a turisták. Badacsonyörsön, a part menti főúttól nem messze, mégis egy csendes, szűk utcában, szinte rejtve találjuk meg a Sipos Borház és Vendégház birtokát, ahol

a lenyűgöző környezet, a családi hagyományokra épülő borászat és a mára szinte elfeledett őszinte vendéglátás együtt adja meg azt, amit máshol nem találunk meg.

A családi vállalkozást megálmodó dr. Sipos Balázs Tihamér és felesége, dr. Dankó Dóra egészen varázslatos helyet teremtett.

Balázs családjában generációk óta öröklődik a szőlőművelés és borkészítés tudománya,

már a dédnagyapja is ezzel foglalkozott, aki az Esterházy-család badacsonyi vincellére volt, majd saját szőlőjében folytatta a gazdálkodást. A családi szőlőskertre és egy kis pincére alapozva Sipos Tihamér tette le a jelenlegi borház alapjait, amit az évtizedek során folyamatosan fejlesztettek és bővítettek. Jelenleg hét hektáron gazdálkodnak, a borászat pincéjében pedig a legmodernebb technikák és eszközök találkoznak a tradicionális eljárásokkal és a családban öröklődő borászati fogásokkal – ez adja a Sipos Borház tételeinek különlegességét.

Balatonra néző kertjébe lépve értjük meg, miért varázsol el mindenkit azonnal ez a hely. A Sipos család birtoka ugyanis nem egy a Badacsony oldalában lévő borászatok közül, hiszen itt a kertből eddig nem látott oldaláról csodálhatjuk a hegyet, aminek a látványával nem lehet betelni. Azt mondják, minden évszakban más arcát mutatja, és akár tavaszi feltöltődésre, akár nyári vakációra, akár őszi kikapcsolódásra érkezünk, ezt a panorámát nem fogjuk megunni. Gyönyörű a kert, nappal a nyugodt pihenésé, este pedig megtelik élettel,

a naplementébe érő borozáshoz elképzelni sem tudnánk jobbat ennél a helynél.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Dóra és Balázs igazi vendéglátók, a szó hagyományosan vett értelmében.

Nem egy pörgős, zsúfolt turistaellátót visznek, a hozzájuk érkezők többet és értékesebbet kapnak, mint amire számítanak. Balázs mindent tud a borkészítésről, hiszen ebben a környezetben nőtt fel, és a borkóstolóval összekötött pincetúrája során nemcsak a pohárba töltött tételeket, hanem a borászat, és ezzel együtt a család történetét is elmeséli, színes képet festve a Badacsony múltjáról. Mindennek a helyszíne a Titkos Pince, a borozó mögötti rejtett pince, aminek a kapuját csak ritkán nyitják ki, és ahol az egész Badacsony legrégebbi palack borát is őrzik 1934-ből.

Ha látja rajtuk, hogy a vendégek nemcsak szeretik, hanem értik is a bort, akkor a házigazda órákon át tud mesélni, és ekkor olyan történetek kerülnek elő a családi legendáriumból, amiket még biztosan nem hallottunk.

A Sipos Borházban készülő minden egyes bornak saját története van,

lehet családi vagy történelmi esemény, a tételek mind különleges emlékekről mesélnek. A vulkanikus talaj és a környezet különleges mikroklímája mellett éppen ez adja az itt születő borok lelkét, hiszen Siposék olyan bort készítenek, amit ők maguk is szívesen fogyasztanak. A badacsonyi fehérek, izgalmas cuvée-k és könnyed rozék mellett pedig már vörösbort is kérhetünk náluk.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Borkóstolóik nemcsak a felszolgált tételek és a csodálatos panoráma miatt emlékezetesek, hanem azért is, mert kemencében sült ételek, helyi termelőktől származó sajtok és saját disznóvágásból készült tálak járnak hozzá, házilag készített krémekkel és helyben sült friss kenyérrel.

A borvacsora után nehezen tudnánk itt hagyni ezt a csodás helyet, de nem is kell,

mert a vendégházban négy szoba és három apartman kínál szállást, saját terasszal, a kertben játszótérrel, szaunával és a Badacsony legszebb kilátását nyújtó jakuzzival. Maradjunk több napot, és a vendéglátók ígérete szerint a változatos reggeliket sem fogjuk megunni.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Gyakran felmerült a kérdés a borkóstolók során, hogy milyen itallal tudnak még szolgálni a háziak az elmaradhatatlan pálinkán kívül, és

Balázs – és társai, Paizs Máté, Pavlicsek Csaba – régi nagy álma vált valóra, amikor Dóra támogatásával idén elkészültek az első saját ginjükkel.

A Badacsony első ginje azzal tűnik ki a manapság divatos párlat többi fajtája közül, hogy ennek a különleges borvidéknek a jellemzőit is magában hordozza. Méghozzá nem úgy, mint gondolnánk, nem bort tettek bele, hanem a készítése során bazaltkövön áztatták, ezzel a borok mellett a gin is megkapta az összetéveszthetetlen badacsonyi ásványos jegyeket. A Sipos Badacsony Gint ezért a frissítő gintonik mellett tisztán is ajánlott megkóstolni.

(Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Készítése során elismert ginmester segítségét is igénybe vették, végül négy receptvariáció közül választották ki azt, ami a Balaton vizét idéző türkiz palackba került, de a kóstolás során kiderült, hogy a többi változat is annyira jól sikerült, hogy akár valóra is válhatnak a jövőben. Balázs és Dóra büszkék lehetnek rá, hogy

a Sipos Badacsony Ginnel nemcsak a vendégek, hanem a szakma elismerését is kivívták,

ami a borászat világában egyébként nem szokott magától értetődő lenni. Az első körben 800 számozott palack készült, de már látszik, hogy ennél többre lesz szükség, és a borkészítéssel szemben itt az eredmény nem függ előre kiszámíthatatlan tényezőktől, ezért ez a gin mindig ennyire jó lesz.

Persze a borkészítés szépségét éppen az adja, hogy a borásznak együtt kell élnie a természettel, és előre sosem tudja, hogyan sikerül egy évjárat. Az idei jónak ígérkezik, és a rendhagyó időjárás miatt is lehet, hogy a megszokottnál hamarabb, már augusztusban el kell kezdeni a szüretet. A Sipos Borháznál egy kicsit a borkészítés rejtelmeibe is bepillanthatunk, és ha épp munka közben találjuk a házigazdát, akkor könnyen lehet, hogy minket is bevon majd maga mellé – éppen ez a közvetlenség adja egy családi borászat varázsát. Balázs és Dóra mesés birtokán így találkoznak a badacsonyi tradíciók az újító lendülettel, és ez megéri a látogatást.

gin | vendégház | Badacsony | sipos borház és vendégház | sipos badacsony gin

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Ezért nem hallod rendesen, mit mondanak be a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom