Close
Egy fesztivál szervezői arra kérik a látogatókat, ha lehet, ne repülővel érkezzenek

Egy fesztivál szervezői arra kérik a látogatókat, ha lehet, ne repülővel érkezzenek

Maradjanak otthon és nézzék online.

Az Edinburgh Festival megalkotói a klímavészhelyzetre reagálva arra ösztönzik a látogatókat, hogy cseréljék le a repülőjáratokat környezetkímélőbb közlekedési módokra, továbbá javasolják, hogy inkább online vegyenek részt az eseményeken, mintsem személyesen, valamint az előadók hosszabb ideig maradjanak a városban. A Nyugat-Európából érkező művészeket és előadókat egyaránt arra buzdítják, hogy lehetőség szerint ne repüljenek Skóciába.

A szervezők ugyanis nulla szén-dioxid-kibocsátású helyszíneket szeretnének létrehozni; csökkenteni kívánják a papír- és csomagolóanyag-felhasználást, több vegetáriánus és vegán étkezési lehetőséget biztosítanának, és újrahasználható pohárrendszert vezetnének be.

A fenntarthatóság témája szélesebb körben is megjelenik az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon, valamint a város egyéb rendezvényein.

“Intézkedéseink mind kollektív, mind egyéni szinten arra irányulnak, hogy segítsünk Edinburgh-nak elérni azt a célját, hogy 2030-ra nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását, és ezzel is megpróbáljuk kezelni korunk egyik legfontosabb kérdését” – mondta Sorcha Carey, a Festivals Edinburgh elnöke.

A fesztivál közleménye szerint az éghajlatváltozásra adott globális válaszlépés azt jelenti, hogy a fesztiválok számára elengedhetetlenné válik, hogy továbbgondolják a jelenlegi működési formájukat. A fiatalok az éghajlatváltozást korunk legfontosabb kérdésének nevezik, Skóciában az emberek hetven százaléka erőteljesebb fellépést kíván az éghajlatváltozással kapcsolatban, és a fesztiválozók számára is egyre fontosabbá válik a környezetvédelem.

“Ha a fesztiváljaink egy nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású jövőben is létezni szeretnének, akkor innovatív, fenntartható módokat kell találnunk a működésükre és a funkciójuk betöltésére” – olvasható a közleményben.

A hűvösnek és zordnak látszó Skócia lélegzetelállító tájaival egészen biztosan a világ legszebbjei közé sorolható. Nem volt könnyű feladat kiválasztani öt kedvencet a misztikus és festői látnivalók közül, de azért megpróbáltuk.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)

online karbonsemlegesség | repülő | utazás | vonat | Skócia

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram