Ezek Európa legjobb úti céljai, ha legurítanánk néhány korsó sört

Nem számít az Oktoberfest – Svédországtól Görögországig számos olyan város és régió van, ahol remek söröket készítenek.

Sokan Münchent tartják a világ sörfővárosának, számukra jó hír, hogy 2019 után idén ismét megrendezik a méltán híres Oktoberfestet. Mások azonban szívesebben helyeznének fel a radarjukra más úti célokat. Nekik kedvezünk most.

Bern, Svájc

Svájc fővárosában elég erős a sörkultúra ahhoz, hogy levezessünk egy-egy stresszesebb munkahetet. Bernben csaknem kétszáz sörfőzde és mikrosörfőzde található, a legtöbb a város Breitenrain kerületében működik, némelyik egy pincében, egy garázsban vagy éppen egy mosókonyhában. Érdemes megkóstolni az Oberbottiger Kurbelbräu-t, ami egy szűretlen, pasztőrözetlen, természetes sör.

Gent, Belgium

Belgium harmadik legnagyobb városában hagyományos, komlómentes söröket készítenek, ehhez elsősorban árpa-, búza-, és zabmalátát használnak fel. A legtöbben a Gruut sörfőzdét dicsérik, amely a városközponton kívül, a Rembert Dodoensdreef 1. szám alatti Baudelopark sarkán található. Kihagyhatatlan a The Gruut White gyümölcsös sör, de ha összetettebb ízekre vágyunk, a kifejezetten fűszeres Gruut Brownt ajánlott megrendelni.

Peloponnészosz, Görögország

Görögország leginkább a borról és az ouzóról ismert, de az ország számos szigete erős sörkultúrával is rendelkezik. Ilyen a Peloponnészosz régió, ahol elképesztően sok a görög mikrosörfőzdét találhatunk. Kiemelkedik közülük az Elis Brewery, egy napenergiával működő sörfőzde és annak kiváló lágerválasztéka.

Wrocław, Lengyelország

Lengyelország sörkultúrája Európa-szerte legendás, és a fiatalos, kevésbé ismert Wrocław városa az ország legjobb úti célja. Az elmúlt tíz évben Wrocławban folyamatosan nőtt a mikrosörfőzdék száma, legtöbbjük a városközpontban működik, így könnyen megközelíthető. Rögtön a piactéren megtalálhatjuk a három legjobbat: a Browar Złoty Pies-t, a Bierhalle-t és a Spiż Brewery-t.

Bukarest, Románia

A bukaresti kézműves sörök közül a legnépszerűbb az elmúlt években a Ground Zero és a Berestroika volt, érdemes azonban az óvárosban szétnézni, hiszen ott rengeteg kiváló sörfőzde található, de a Bere şi Bere pub-ban az ország legkülönbözőbb mikrosörfőzdéiből származó söröket is árulnak. Muszáj megkóstolni például a Capra Noastră-t, amely a kelet-romániai Iașiból származik.

Trondheim, Norvégia

A Trondheim sörgyár fesztiválját minden évben júliusban rendezik meg, hogy első számú úti céljává váljon a norvég sörkedvelőknek és ínyenceknek. A trondheimi mikrosörfőzdék sötét söröket kínálnak, amelyek a régióban őshonos kveik nevű élesztő felhasználásával készülnek. Ott található a ØX Tap Room, amely egy háromszáz éves boltíves pincébe várja a sörök kedvelőit. A hely házi sörei közül bármelyiket bátran meg lehet kóstolni, különlegességük, hogy a közeli Trondheim-fjord érintetlen vizéből készülnek.

Göteborg, Svédország

Korábban a sör óriási szerepet játszott Svédország gazdaságában, a mikrosörfőzdék pedig hosszú ideje szerves részei Göteborgnak, azon belül is a Ringön negyednek. A Två Feta Grisar mikrosörfőzdébe betérve a Columbus nevű dupla IPA-t érdemes megkóstolni, ami enyhén keserű, és bizsergető fenyő utóízzel rendelkezik.

Strasbourg, Franciaország

Elzász bortermelő vidéke virágzó kézműves söriparral is büszkélkedhet. Colmartól Kaysersbergig találhatunk kiváló sörfőzdéket. Ha azonban egy várost kell választani, mindenképpen Strasbourgot érdemes megcélozni. A város központjában található Bendorf Sörözőben a szezonálisan gyártott sörök ultralimitált korsóit kóstolhatjuk.

Plzen, Csehország

A világhírű pilseni sör szülővárosa megőrizte a régi iskola báját, és továbbra is rengeteg lehetőséget biztosít a sörfőzés múltjában és jelenében való elmerülésre. Megismerhetjük a Pilsner Urquell és a Gambrinus gyártási helyét és a Dobrany negyed kis sörfőzdéit. Első számú célpontként vegyük fel a térképre a Rokycany U Stočesů sörözőt és rendeljük meg a Stočeská 11 nevű ízletes nyári lagert.

(Forrás: Timeout, fotók: Getty Images)

nagy sztori | Európa | sör

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom