Close
Fontos tudni, hogy a magyarok körében is kedvelt üdülőhelyeken tiltott ez a tevékenység

Fontos tudni, hogy a magyarok körében is kedvelt üdülőhelyeken tiltott ez a tevékenység

Mallorca, Ibiza és Menorca számos strandján 2023 nyara előtt már betiltották a dohányzást. A kampány célja az egészség megőrzése és a szemetelés problémájának megoldása.

A Baleár-szigetekre nyaralni indulókat arra figyelmeztetik a helyi hatóságok, hogy figyeljenek oda a „füstmentes zónák” megnövekedett létszámára, mivel ez is része az egészségügyi előírások javítására, illetve az eldobott cigarettacsikkek problémájának megoldására irányuló kezdeményezésnek – írja a Mirror.

Jelenleg huszonnyolc strandra vonatkozik a tilalom, miután öt ibizai és négy mallorcai strand csatlakozott a „füstmentes strandok, egészséges strandok” néven futó kampányhoz. Az egész még 2019-ben indult, akkor csupán két strand részvételével.

A füstmentes ibizai strandok közé tartozik a Playa de Santa Eulalia del Río és a Playa de Talamanca, míg Menorcán a Binissafúller vagy a Platja Gran. Mallorcán tilos dohányozni Sant Joan, Sa Platgeta, Santa Ponsa, Cala Estància, Cala Sant Vicenç és Caló des Moro strandjain. A résztvevő strandok nagyméretű plakátokat helyezhetnek ki, valamint QR-kódokat is használhatnak, amelyek a kampány szórólapjaira mutatnak.

A rágyújtókat  nem bírságolják meg, de a tisztviselők remélik, hogy hatni tudnak az emberek felelősségérzetére. Tavaly a Barcelonában bevezetett hasonló program keretében harminceurós büntetést szabtak ki a szabályszegőkre.

Napjainkban a dohányzás világszerte a megelőzhető betegségek és halálozások egyik vezető oka. Becslések szerint évente mintegy 4,5 trillió cigarettacsikk kerül a szemétbe, amit ENSZ pedig „a világszerte legtöbbet eldobott hulladéktárgyként” jellemez. Nagy problémát jelentenek a műanyag szálakból készült, kisebb darabokra bomló dohányszűrők: a mikroműanyagok környezetre gyakorolt hatása jól ismert, mivel hatalmas mennyiségben úsznak az óceánokban, aztán partra sodródnak, illetve bekerülnek a tengeri és szárazföldi állatok gyomrába is.

Az utóbbi években több tanulmány bizonyította, hogy a mikroműanyagok bejuthatnak az emberi szervezetbe is; a vizsgálatok a vérben, a méhlepényben és az anyatejben is kimutatták már a részecskéket.

A spanyol szárazföldtől keletre fekvő, napfényes szigetek, melyek közé Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera is tartozik, minden évszakban csábító úti célt jelentenek. De néhány dologgal nem árt tisztában lennünk, mielőtt lefoglaljuk a repjegyet.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

spanyolország | ibiza | tiltás | strand | mallorca

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram