Close
Öt dolog, amit jó, ha tudsz, mielőtt a Baleár-szigetekre utazol

Öt dolog, amit jó, ha tudsz, mielőtt a Baleár-szigetekre utazol

A spanyol szárazföldtől keletre fekvő, napfényes szigetek, melyek közé Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera is tartozik, minden évszakban csábító úti célt jelentenek. De néhány dologgal nem árt tisztában lennünk, mielőtt lefoglaljuk a repjegyet.

Idegenforgalmi adó

Nem olyan meglepő, hogy idegenforgalmi adót kell fizetnünk, mert ezt a legtöbb európai országban meg kell tennünk. Spanyolországon belül viszont csak itt és Katalóniában kérnek plusz díjat, ami éjszakánként egy és négy euró közötti összeget jelent. A bevételt különböző természetvédelmi célokra fordítják.

Főszezonon kívül a legjobb az idő

Nemcsak azért érdemes elő- vagy utószezonban utazni, hogy elkerüljük a tömeget, hanem azért is, mert a nyári szezonban túl nagy lehet a forróság.

November és április között a legjobb az idő a túrázáshoz vagy biciklizéshez, például a Menorcát körülvevő tengerparti úton, a Cami de Cavallson.

Ezekért a dolgokért megbüntethetnek

A szigetcsoport szeretne leszámolni a részeg és illetlen turistákkal, ezért különböző szabályokat hozott, elsősorban az alkoholra vonatkozóan. A térségben már nem lehet kocsmatúrákat, happy hour-kedvezményeket, particsónakokat és ingyen italokat reklámozni vagy kínálni, de bírságokat szabhatnak ki „a nők tárgyiasításáért“ és a túlzott alkoholfogyasztásra való buzdításért is.

Irány a műanyagmentesség!

A Baleár-szigetek fokozatosan műanyagmentes úti céllá igyekszik válni, Formenterán például már nem kapunk nejlonzacskót a boltban, az éttermek pedig arra törekszenek, hogy egyre kevesebb egyszer használatos tányér, evőeszközök, pohár és palack legyen náluk. Emellett a szállodák tervet készítettek arról, hogy hogyan fognak átállni a körforgásos gazdaságra többek között fenntarthatóbb vízhasználattal és zöld energiával.

Korlátozzák az autókat

Formenterán június közepétől szeptember közepéig engedélyt kell kérniük az autóval vagy motorkerékpárral közlekedőknek, amiért napi másfél vagy három eurót kell fizetni. A hibrid járművekre ugyanakkor féláron lehet kiváltani az engedélyt, míg az elektromosakhoz nem kell fizetni. Menorca is hasonló rendszert fontolgat.

Mallorca nem kér többet az „olcsó brit turistákból”, ezért megemeli az árakat, emellett limitálják a kiadható ágyak számát is. Ha Spanyolországba készülünk, jó, ha tudjuk, hogy ez a trópusi betegség is felütheti a fejét.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

menorca | ibiza | mallorca | spanyolország | Formentera

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Az iparosodás előtti világ emlékét őrzi Skócia elbűvölő fekete falva

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram