Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért

Nincs vége a világjárványnak, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy a turizmusnak korlátozásokkal és lezárásokkal nehezítve kell tovább küzdenie az életben maradásért – különösen azok az országok vannak sanyarú helyzetben, amelyek nagy mértékben számítanak az idegenforgalomból érkező bevételekre. Ennek következményeként több helyen kénytelenek bevezetni az idegenforgalmi adót, ami egyébként rengeteg országban érvényben van egy ideje. Aki utazott külföldre, valószínűleg fizetett már ilyet úgy, hogy jó eséllyel észre sem vette, mivel legtöbbször a repülőjegyek árába vagy a szállodákban felszámolt adóba építik be. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahol pluszban fizetni kell a beutazásért.

Jó néhány országban tehát különböző okokból már régóta létezik az idegenforgalmi adó – némely kormányok a turisták számának megfékezése és a túlturistásodás megakadályozása érdekében vezették be, mások afféle fenntarthatósági adóként kezelik.

Az ezekből  származó bevételt a turisztikai létesítmények fenntartására és a természeti erőforrások védelmére fordítják.

Ami az Európai Uniót illeti, 2022 végétől a nem uniós állampolgároknak, köztük az amerikaiaknak, az ausztráloknak, a briteknek és más, a schengeni övezeten kívülről érkezőknek egy hét euróba kerülő kérelmet kell majd kitölteniük a beutazáshoz. A tizennyolc év alattiaknak és a hetven év felettieknek nem kell fizetniük.

Ausztria

A szomszédban tartománytól függően változó éjszakai szállásadót kell fizetni. Bécsben vagy Salzburgban ez extra 3,02 százalékot jelent fejenként.

Belgium

Belgiumban az idegenforgalmi adót a szálláshelyekre is kivetik, mégpedig minden egyes ott töltött éjszaka után. Az illeték néha benne van a szállodai szoba árában, máshol viszont elkülönítik a költséget,

és kiegészítő díjként számolják fel, ezért nem árt alaposan ellenőrizni a számlát.

Antwerpenben és Bruges-ben szobánként számítanak fel díjat. Brüsszelben ez a szálloda méretétől és minősítésétől függően változik. Általában 7.50 eurót jelent.

Bhután

Míg a legtöbb ország idegenforgalmi illetéke átlagban húsz euró körül mozog,

addig Bhutánban ehhez képest az egekbe szökik a díjszabás.

A legtöbb külföldi számára főszezonban a minimális napi díj fejenként 228 euró, ennél pedig valamivel kevesebb elő- vagy utószezonban. A pénz viszont sok mindent fedez, beleértve a szállást, az országon belüli közlekedést, az idegenvezetést, az étkezést és a belépődíjakat.

Bulgária

Bulgária idegenforgalmi díjat szed be a vendégéjszakák után. Nem valami nagy összeget, ami területtől és a szálloda besorolásától függően változik – és legfeljebb 1,50 euró körül lehet.

Horvátország

2019-ben megemelték az idegenforgalmi adó összegét, ami csupán a nyári főszezonban érvényes.

A beutazók körülbelül tíz kuna (1,33 euró) adót fizetnek fejenként és éjszakánként.

Cseh Köztársaság

Csak abban az esetben számítanak fel idegenforgalmi díjat, ha valaki Prágába látogat.

Nagyon alacsony (egy euró alatti) összegről van szó és személyenként, éjszakánként kell kiegyenlíteni, legfeljebb hatvan éjszakára. Az illeték nem vonatkozik a tizennyolc év alatti gyermekekre.

Franciaország

Franciaországban "taxe de séjour"-t kell fizetni. A szállodai számlához adják hozzá, és attól függően változik, hogy melyik városban tartózkodik a vendég.

Az adó mértéke 0,20 eurótól körülbelül négy euróig terjed, fejenként és éjszakánként.

Görögország

A déli országban az idegenforgalmi adó a szállodai csillagok vagy a kivett szobák számától függ. Ez szobánként akár négy euró is lehet.

Mindezt a görög idegenforgalmi minisztérium vezette be, hogy segítsen az ország adósságának csökkentésében.

Hollandia

A németalföldi országban létezik szárazföldi és vízi idegenforgalmi adó is. Amszterdamban ez a szállodai szoba árának hét százalékát teszi ki.

Indonézia

Indonéziában az idegenforgalmi adók csak Balin érvényesek. Egy 2019-es törvény szerint az indonéz szigetre látogatóknak kilenc eurójukba kerül a határátlépés.

Az adóból származó bevételt a környezet és a balinéz kultúra megőrzését segítő programokra fordítják.

Japán

Japánban távozási adó formájában érkezik a pluszdíj. A Japánba látogatók ezer jent (kb. nyolc eurót) fizetnek, amikor elhagyják az országot.

A hivatalos idegenforgalmi honlap szerint ez a kis adó is sokat jelent a gazdaság számára.

Karib-szigetek

A legtöbb karibi szigeten az idegenforgalmi adókat beleszámítják a szállodai szoba árába, valamint a távozási díjba.

Antigua és Barbuda, Aruba, a Bahamák, Barbados, Bermuda, Bonaire, a Brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek, Dominika, a Dominikai Köztársaság, Grenada, Haiti, Jamaika, Haiti, Montserrat, Szent Kitts és Nevis, Szent Lucia, Szent Maarten, Szent Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, valamint az Amerikai Virgin-szigetek mindegyike alkalmaz valamilyen formában illetéket.

A Bahamákon tizenhárom eurótól kezdődnek, Antigua és Barbudán negyvenöt euróig terjednek a díjak.

Malajzia

Malajziában az idegenforgalmi adó átalánydíjas, és minden egyes vendégéjszakára vetik ki.

Az összeg alig haladja meg a négy eurót éjszakánként.

Németország

Németországban létezik úgynevezett "kulturális adó", valamint "ágyadó" az olyan városokban, mint Frankfurt, Hamburg és Berlin. Az összeg a szállodai számla körülbelül öt százaléka.

Olaszország

Az olaszországi idegenforgalmi adó attól függ, hogy hová megyünk. Velence 2022 nyarán vezetheti be saját adóját.

Eközben Rómában a szoba típusától függően éjszakánként három és hét euró között mozog az összeg, de néhány kisebb városban ennél többet is elkérnek.

Portugália

Portugáliában az alacsonynak mondható idegenforgalmi adót éjszakánként és személyenként kell fizetni, és csak a tizenharmadik életévüket betöltött vendégekre vonatkozik. Az összeg nagyjából két euró és csupán az ott tartózkodás első hét napjára szól.

Spanyolország

Ha valaki Ibizára vagy Mallorcára utazik, akkor kell idegenforgalmi adóval számolnia.

A fenntartható idegenforgalmi adó a spanyolországi Baleár-szigeteken (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) található üdülőhelyekre vonatkozik, minden tizenhat éves vagy annál idősebb látogatóra érvényes.  A fizetendő összeg a főszezonban éjszakánként akár a négy eurót is elérheti.

Szlovénia

Déli szomszédunknál a helytől és a szálloda minősítésétől függően változik az idegenforgalmi adó.

A nagyobb városokban és üdülővárosokban, köztük Ljubljanában és Bledben alig több három eurónál.

Svájc

Svájcban tartózkodási helytől függően változik az adó összege, ami éjszakánként és személyenként 2,20 euró körül mozog.

A szállásajánlatok általában nem tartalmazzák a felárat – azt külön összegként adják meg, így könnyebb nyomon követni. És csak a negyven napnál rövidebb tartózkodásra vonatkozik.

Thaiföld

Tavasztól a javasolt adót – amely a kormány fenntartható turizmusra vonatkozó terveihez tartozik –, a turisztikai attrakciók fejlesztésére és a költségeket megfizetni nem tudó külföldiek egészségbiztosításának fedezésére fordítanák (korábban ugyanis előfordult, hogy ezek a költségek az államot terhelték). Ami az adó konkrét összegét illeti, a háromszáz baht (kb. 2800 forint) illetéket beleszámolják majd a repülőjegyek árába.

Új-Zéland

Sok turistának, valamint néhány diáknak és munkavállalónak nemzetközi látogatói védelmi és idegenforgalmi adót (IVL) kell fizetnie, méghozzá harmincöt új-zélandi dollár értékben, ami körülbelül huszonegy eurónak felel meg.

Az Ausztráliából érkezők mentesülnek a fizetés alól.

USA

Az Egyesült Államok legtöbb államában szállodai adót vagy szállásadót vetnek ki a szállást foglaló turistára.

A díjat a szállodákban, motelekben és fogadóhelyeken kell fizetni. A legmagasabb összeget Houstonban emelik le a kártyáról, ahol tizenhét százalékos adót kell fizetni a szállodai számlára.

Bár tavaly jó pár változást éltünk meg, 2022-ben vélhetően sok minden változatlan marad, beleértve az utazási szabályozásokat, a leállásokat és a Covid okozta váratlan zárlatokat. Szerencsére egyre többen térnek vissza a maihoz képest idillinek tűnő 2019-es állapotokhoz, de úgy tűnik, tucatnyi váratlan kihívással kell idén szembenézni. Viszont már lehet tudni azokat a kulcsfontosságú témákat, amelyek megmutatják az erre az évre érvényes irányt.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Pixabay)

országok | nagy sztori | idegenforgalmi | adó | összeg

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom