Close
Nem kér többet az „olcsó brit turistákból” ez a nálunk is népszerű sziget

Nem kér többet az „olcsó brit turistákból” ez a nálunk is népszerű sziget

Megemelik még az árakat is.

Egy mallorcai nyaralás jó harminc százalékkal drágulni fog, mivel Spanyolország legnagyobb szigete igyekszik korlátozni a főként az Egyesült Királyságból érkező ún. „olcsó turistákat”.

A napsütötte hely köztudottan az olcsó partiturizmus népszerű célpontja. – Az árak azonban folyamatosan emelkednek és ez belátható időn belül így is marad – nyilatkozta Juan Ferrer, a Palma Beach Quality Offensive elnöke.

Mallorca idegenforgalmi hatósága ugyanis megpróbálja visszaszorítani a fapados turizmust.

Miért emelkednek az árak Mallorcán?

Bő egy évvel az ukrajnai orosz invázió után az energia- és élelmiszerárak – amelyek a háború kitörésekor ugrottak meg – továbbra is magasnak mondhatóak. Mallorcán jelenleg 5,8 százalékos az infláció.

Az idegenforgalomhoz köthető árak emelkedése részben a globális árnövekedésnek tudható be, a sziget azonban korlátozni akarja az olcsóság miatt érkezők turisták számát.

A kevesebb több

Még novemberben Lucia Escribano turisztikai igazgató azt mondta, hogy a sziget „nem érdekelt abban, hogy az Egyesült Királyságból fapados turisták jöjjenek ide”. Tavaly bejelentették, hogy a túlzsúfoltság leküzdéséért korlátoznák a turisták számára elérhető szállodai ágyak számát, így 430 ezerben határoznák meg a felső határt. A mallorcai tanács elnöke, Catalina Cladera azt mondta, hogy inkább „nagyobb értékű és kisebb volumenű turizmust” szeretnének.

Miután a Covid idején hozott utazási korlátozást feloldották, a sziget tavaly nyáron soha nem látott látogatószámot produkált. A turisták gyorsan megtöltötték a szállodai szobákat és a nyaralókat, Cladera pedig elismerte, hogy „a túlzsúfoltságról szóló, visszatérő vita ismét aktuálissá vált”.

– Nem tagadom, múlt nyáron túlzsúfoltság volt tapasztalható Mallorcán, de csak bizonyos helyeken és bizonyos időpontokban – mondta.

Vége az italozásnak

Hogy ez idén ne fordulhasson elő, Mallorca vezetése megerősítette, hogy megvizsgálja az idegenforgalmi terveket és csökkenti a szigetre látogatók létszámát. Korlátozzák az elérhető szállodai ágyak számát és azt is, hogy hogyan lehet azokat értékesíteni. Több idegenforgalmi ellenőr áll munkába, akik az illegális üdülőházak ellenőrzését végzik.

A Baleár-szigeteken idén számos szigorú szabályozást vezettek be a hatóságok a zsúfoltság csökkentése érdekében.

Az új szabályok főként az utcákat korábban megtöltő részegekre vonatkoznak. Magalufban, El Arenalban és Ibiza szigetén jó pár all inclusive üdülőhelyen alkohol-korlátozás van érvényben: egyes helyeken a vendégek maximum három italt fogyaszthatnak ebédnél és ugyancsak hármat a vacsoránál, minden további alkoholtartalmú italt külön kell megvásárolniuk. A jogszabály betiltotta a happy hours opciót, a kocsmatúrákat, az egyet fizet, kettőt kap akciókat, bizonyos területeken a bulihajók reklámozását, valamint az üzletekben történő alkoholárusítást este fél tíz és reggel nyolc között.

Lerészegedés helyett wellness

Mallorca egyik legnépszerűbb bulihelye, Playa de Palma megtiltotta, hogy a vendégek futballmezben érkezzenek az éttermekbe. Az üzlettulajdonosok összefogtak egy új öltözködési szabályzat kialakításáért, melynek célja a randalírozók visszaszorítása.

Ibiza pedig különösen igyekszik elhatárolódni a részeges bulihely hírnévtől: a helyi hatóságok inkább a fenntarthatóbb turizmusra, például a sziget számos wellness- és öko-üdülőhelyére kívánnak összpontosítani.

Bali is sok turistát vonz, akik közül néhányan bajba is kerültek már, mert megszegték a sziget szabályait. Mindezek elkerülése érdekében a világszerte népszerű turisztikai célpont vezetése a turisták öltözködésének szigorítását tervezi. Ezzel kapcsolatban új kampány is indul.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

túlturistásodás | mallorca | korlátozás | turisták | brit

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram