Nem kér többet az „olcsó brit turistákból” ez a nálunk is népszerű sziget

Megemelik még az árakat is.

Egy mallorcai nyaralás jó harminc százalékkal drágulni fog, mivel Spanyolország legnagyobb szigete igyekszik korlátozni a főként az Egyesült Királyságból érkező ún. „olcsó turistákat”.

A napsütötte hely köztudottan az olcsó partiturizmus népszerű célpontja. – Az árak azonban folyamatosan emelkednek és ez belátható időn belül így is marad – nyilatkozta Juan Ferrer, a Palma Beach Quality Offensive elnöke.

Mallorca idegenforgalmi hatósága ugyanis megpróbálja visszaszorítani a fapados turizmust.

Miért emelkednek az árak Mallorcán?

Bő egy évvel az ukrajnai orosz invázió után az energia- és élelmiszerárak – amelyek a háború kitörésekor ugrottak meg – továbbra is magasnak mondhatóak. Mallorcán jelenleg 5,8 százalékos az infláció.

Az idegenforgalomhoz köthető árak emelkedése részben a globális árnövekedésnek tudható be, a sziget azonban korlátozni akarja az olcsóság miatt érkezők turisták számát.

A kevesebb több

Még novemberben Lucia Escribano turisztikai igazgató azt mondta, hogy a sziget „nem érdekelt abban, hogy az Egyesült Királyságból fapados turisták jöjjenek ide”. Tavaly bejelentették, hogy a túlzsúfoltság leküzdéséért korlátoznák a turisták számára elérhető szállodai ágyak számát, így 430 ezerben határoznák meg a felső határt. A mallorcai tanács elnöke, Catalina Cladera azt mondta, hogy inkább „nagyobb értékű és kisebb volumenű turizmust” szeretnének.

Miután a Covid idején hozott utazási korlátozást feloldották, a sziget tavaly nyáron soha nem látott látogatószámot produkált. A turisták gyorsan megtöltötték a szállodai szobákat és a nyaralókat, Cladera pedig elismerte, hogy „a túlzsúfoltságról szóló, visszatérő vita ismét aktuálissá vált”.

– Nem tagadom, múlt nyáron túlzsúfoltság volt tapasztalható Mallorcán, de csak bizonyos helyeken és bizonyos időpontokban – mondta.

Vége az italozásnak

Hogy ez idén ne fordulhasson elő, Mallorca vezetése megerősítette, hogy megvizsgálja az idegenforgalmi terveket és csökkenti a szigetre látogatók létszámát. Korlátozzák az elérhető szállodai ágyak számát és azt is, hogy hogyan lehet azokat értékesíteni. Több idegenforgalmi ellenőr áll munkába, akik az illegális üdülőházak ellenőrzését végzik.

A Baleár-szigeteken idén számos szigorú szabályozást vezettek be a hatóságok a zsúfoltság csökkentése érdekében.

Az új szabályok főként az utcákat korábban megtöltő részegekre vonatkoznak. Magalufban, El Arenalban és Ibiza szigetén jó pár all inclusive üdülőhelyen alkohol-korlátozás van érvényben: egyes helyeken a vendégek maximum három italt fogyaszthatnak ebédnél és ugyancsak hármat a vacsoránál, minden további alkoholtartalmú italt külön kell megvásárolniuk. A jogszabály betiltotta a happy hours opciót, a kocsmatúrákat, az egyet fizet, kettőt kap akciókat, bizonyos területeken a bulihajók reklámozását, valamint az üzletekben történő alkoholárusítást este fél tíz és reggel nyolc között.

Lerészegedés helyett wellness

Mallorca egyik legnépszerűbb bulihelye, Playa de Palma megtiltotta, hogy a vendégek futballmezben érkezzenek az éttermekbe. Az üzlettulajdonosok összefogtak egy új öltözködési szabályzat kialakításáért, melynek célja a randalírozók visszaszorítása.

Ibiza pedig különösen igyekszik elhatárolódni a részeges bulihely hírnévtől: a helyi hatóságok inkább a fenntarthatóbb turizmusra, például a sziget számos wellness- és öko-üdülőhelyére kívánnak összpontosítani.

Bali is sok turistát vonz, akik közül néhányan bajba is kerültek már, mert megszegték a sziget szabályait. Mindezek elkerülése érdekében a világszerte népszerű turisztikai célpont vezetése a turisták öltözködésének szigorítását tervezi. Ezzel kapcsolatban új kampány is indul.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

turisták | korlátozás | spanyolország | mallorca | brit

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom