Close
Jönnek újra a korlátozások a rezsituristák egyik kedvenc úti célján

Jönnek újra a korlátozások a rezsituristák egyik kedvenc úti célján

A hidegebb tájakról sokan menekülnek idén télen Spanyolországba, bízva a kedvezőbb éghajlatban és az alacsonyabb költségekben. Azonban mindez lemondásokkal is jár.

Legalábbis, ami a vizet illeti. A katalán hatóságok ugyanis több korlátozást vezettek be, miután Spanyolországot idén a leghosszabb aszály sújtja a mérések 1961-es kezdete óta.

Az új szabályok értelmében a medencéket nem lehet újratölteni, az intézményekben a zuhanyzás idejét öt percre korlátozzák, a barcelonai szökőkutak közel felét kikapcsolják, nem lehet autót mosni, a kerteket pedig csak heti kétszer locsolhatják a tulajdonosok.  A magánvízszolgáltatók figyelmeztetik a hatóságokat, ha a háztartások túl sok vizet használnak.

Az ivóvizet eddig még nem limitálták, de hacsak nem nyílik meg hamarosan az ég, a hatóságoknak további korlátozásokat kell bevezetniük Barcelonában és az északkeleti régió több mint ötszáz városában.

Szeptemberben már Sevilla is hasonló intézkedésekkel állt elő a hosszúra nyúlt nyár után, amikor a hőmérséklet elérte a 47 fokot is a dél-spanyolországi Cordoba közelében, és Belgium is ilyen szabályozásra kényszerült.

Katalónia tározóiban a víz a kapacitás 34 százalékára csökkent, a Barcelonától mintegy száz kilométerre található Sau-tározóban pedig 18 százalékra esett vissza, így kibukkant a 10. századi San Pau-templom, amelyet 1962-ben árasztottak el.

A klímatudósok szerint a Földközi-tenger régiója a hőmérsékletnövekedés által leginkább sújtott területek közé tartozik.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

vízkorlátozás | aszály | spanyolország | szárazság

FOLYTASD EZZEL

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Ezek a világ leginkább túlértékelt városai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram