"Kelj fel, és evezz!" – Íme a vízisport, ami épp meghódítja a világot

"Kelj fel, és evezz!" – ha lenne a stand up paddle boardosoknak Bibliája vagy Tízparancsolata, egész biztos így kezdődne. Hogy mit is takar az angol kifejezés? Egy izgalmas vízi sportot, ami hasonlít a szörfre, mégsem kell profi sportolónak vagy kockás hasú strandhuligánnak lennünk, hogy űzni tudjuk. Az pedig különösen jó hír, hogy akár a Balatonon is kipróbálhatjuk.

A sup – ahogy a stand up paddle-t rövidíteni szokták – egyik fontos kelléke egy nagyra hízott szörfdeszka. Kicsit más kialakítás, néha egészen más anyag, de a méretét kivéve optikailag alig-alig különbözik egy vérbeli "surf board"-tól. A másik esszenciális eszköz pedig egy speciális evező, ami a haladásban segít. A supozáshoz ugyanis nem feltétlen kellenek hatalmas hullámok, néha síkvizen állni rajta és evezni sokkal izgalmasabb.

És ezzel talán el is árultuk, miért az egyik leguniverzálisabb vízi sport, ami létezik: a sikerélmény garantált, hiszen minimális fizikai igénybevétellel és némi egyensúlyérzékkel bárki, bármilyen nyílt vizen supozhat, szervezhet túrákat, használhatja vízibicikli, kenu és csónak helyett, vagy akár jógázhat is. De a mára több millió supos között sokan vannak olyanok is, akik azért kattantak rá erre az életstílust jelentő sportra, mert a napfény és a vízpart már magában garancia a kikapcsolódásra, a supozás így lesz egyszerre meditatív és stresszoldó.

A megszállott szörfösöknek pedig azért jelentett felüdülést a sup, mert egyrészt teljesen új szintre emelhetik vele a hullámlovaglás élményét, másrészt szélcsendben sem kell ölbe tett kézzel a parton várniuk.

Csak egy furcsa és tűnékeny hóbort lenne? Nem valószínű. A szubjektív véleményünk sokkal inkább az, hogy nálunk ezidáig alig-alig aknázták ki a benne rejlő lehetőségeket, tőlünk nyugatabbra pedig már évtizedek óta hódít, ráadásul nem csak a sportértéke miatt.

He’e nalu – a szörfözés hawaiiul

Bár akárcsak a szörf, a sup modern kori változata is Hawaii szigetéről indult hódító útra, a sport ősei a jelek szerint már évezredekkel ezelőtt megjelentek. Állítólag az ókori kultúrák, Afrikától Dél-Amerikáig használtak olyan deszkákat, kenukat és más vízi járműveket, amelyeket hosszú botokkal hajtottak. Sok esetben csak közlekedtek velük, de volt, hogy halásztak is, az afrikai harcosok pedig lándzsaként használták a lapátokat. A perui halászok Caballitos de Totorája pedig egy olyan nádból készült deszka volt, amit az instabilitása miatt már akkor a lovagláshoz hasonlítottak.

Aztán jött az igazi szörf. Az első európai, aki Hawaiion szörfösöket látott, állítólag James Cook kapitány volt, aki 1778-ban arrafelé hajózott. A hawaiiak azóta is csak he'e nalunak hívják a szörfözést, amit kenukkal vagy koa fából készített deszkákkal űztek azokban az időkben. A falu főnöke kapta mindig a legnagyobb, kb. öt méter hosszú deszkát, míg a falu többi tagja két-három méteres deszkákon szörfözött. De nem volt ritka, hogy a deszkák méretének köszönhetően lapátot is használtak a könnyebb haladáshoz és a jobb sikláshoz.

Később, a 20. század elején a sup felütötte fejét Tel-Avivban is, ahol a vízi mentők járták vele a Földközi-tenger part menti részeit.

Az igazi stand up paddle viszont az 1940-es években indult el a világhír felé, amikor Waikiki szörfoktatói, Duke Kahanamoku valamint Leroy és Bobby AhChoy deszkákon állva és evezve figyelte a szörföző tanítványokat, akik néha szintén evezőket ragadhattak, hogy jobban tudják irányítani a deszkájukat.

Az 1990-es években már úgy tanították a supot Hawaii szörfiskoláiban, mint a szörf egy alternatív változatát azokra az esetekre, amikor kicsik a hullámok.

Ma már komoly supversenyeket is rendeznek több különböző kategóriában, de a kikapcsolódás, a mozgás, az alternatív városnézés, a jóga vagy horgászás miatt vonz egyre nagyobb tömegeket.

Stílusok, típusok, méretek – mondjuk, milyen deszkát érdemes venni

Valljuk be, sokszor az ár a kiindulópont, ami a supok esetén százezer forinttól indul, és határ a csillagos ég. Ha a deszkák anyagát nézzük, legtöbbjük epoxival és poliuretánnal vagy expandált polisztirolhabbal készül, egyes supdeszkákhoz viszont az epoxigyanta mellett üreges faanyagot használnak hab helyett.

Ha sup vásárlására adjuk a fejünket, választjuk ezeket a hagyományos, fix deszkák, de talán – a könnyebb tárolás és a kompaktabb kialakítás miatt – érdemes a hátizsákban is elférő, erősített, felfújható műanyag deszkák között is keresgélnünk.

Mivel itthon jó, ha megfelelő ruházattal négy-öt hónapon át tudjuk használni a supunkat, a kompaktság lehet a fő szempont – ezt a véleményt tihanyi SUP Centerben is osztják:

"Mi mindig a felfújható deszkát javasoljuk. Ezeknek a deszkáknak csak előnyük van, hátrányuk nincsen, feltéve, ha jó minőséget választunk. Érdemes egy kicsit rááldozni, és nem a legolcsóbb fajtát választani.

Minden deszkának több fajtája és mérete van – all round, túra, sport, verseny, gyerek, tandem. Nálunk minden fajtát ki lehet próbálni, és vásárláskor szívesen megosztjuk az elmúlt hét évben szerzett tapasztalatainkat."

Ha viszont profi supkarriert fontolgatunk, érdemes a kisebb méretű, üvegszálas vagy szénszálas deszkák valamelyikét választani.

Itt próbálhatod ki a supot

Mielőtt supot vásárolnánk, érdemes néhány ezer forintért bérelni és kipróbálni különböző típusokat. Állítólag Velencében a gondola helyett sokan már suppal fedezik fel várost, de itthon is gyönyörű helyeket fedezhetünk fel deszkán állva. A tihanyi SUP Centerben Király Hettiék például rendszeresen szerveznek kirándulásokat is a félsziget körül: "2011-ben kezdtük el itthon honosítani a SUP-ot. Tihanyba, a SUP Center Balatonhoz évről évre egyre több érdeklődő érkezik, hogy megismerkedhessen a stand up paddle-lel. Úgy képzeljük, a közeljövőben olybá lesz természetes az, hogy valakinek felfújható supja van, mint ahogy biciklije."

A balatonfenyvesi Vízisport Centrumban pedig igazi, stabil szörfdeszkákon lehet kipróbálni a supozást a nyári szezonban, de Károly Attiláék – akik windsurföt, kitesurföt és vitorlázást is oktatnak – már ebben a sportban is előre tekintenek:

"Az egyik barátunk két szóban foglalta össze a stand up paddle-t: instant fun. Ez különösen igaz, amióta már a supdeszkára is tehetünk szörfvitorlát, vagy akár hydrofoilt, amivel elég ráevezni egy hullámra, és onnantól kezdve repülhetünk a víz fölött."

Bevalljuk, nem most van az igazi szezonja a supnak – ezek a hónapok legfeljebb csak vágyakozásra és tervezésre jók. Kivéve, ha van egy felfújható supunk. Mert akkor meg sem kell állnunk Thaiföldig, Dubajig, Egyiptomig vagy a Maldív-szigetekig.

(Fotók: SUP Center Balaton)

hydrofoil | SUP | mozgás | sport | Balatonfenyves

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom