Close
Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint

Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint

New York-i sztárszakácsok osztották meg tapasztalataikat, hogy fény derüljön arra, miként lehet otthoni körülmények között is éttermi minőségű steaket sütni.

A megfelelő hús kiválasztása

A kiváló minőségű alapanyag a siker egyik kulcsfontosságú tényezője. Érdemes a hipermarketek helyett a lokális hentesektől vásárolni, akik segítenek hozzájutni a legfinomabb marhahúshoz.

A kezdő steak-sütőknek érdemes kicsontozott hússal vagy rib-eye steakkel kezdeniük,

hiszen a csontos húsokkal mindig nehezebb dolgozni. Ennek az oka, hogy a csontok körül más hőmérsékletű a hús, így előfordulhat, hogy míg egyik része alulkészül, a többi túlsül.

A hús előkészítése

Tíz-tizenöt perccel a sütés megkezdése előtt erősen ajánlott kivenni a steaket a hűtőből, ám fontos, hogy lefedjük valamivel.

A szobahőmérsékletű steak könnyebben süthető, mint a frissen hűtőből kivett.

A sztárszakácsok szerint a legtöbb hiba abból ered, ha nem készítjük elő megfelelően a hozzávalókat és nem helyezzük karnyújtásnyi távolságra azokat az eszközöket, amikre szükségünk van a főzés során, így a serpenyőt, a vágódeszkát, a sót, a kést, a pihentető tányért és a tálalótányért.

A tökéletes steak elkészítése

A húst bátran sózhatjuk, ezt követően kedvünk szerint dönthetünk amellett, hogy grillen vagy serpenyőben készítjük el. Ha utóbbit választjuk, öt-tíz percig érdemes az öntött vas serpenyőt előmelegítenünk.

Ha felforrósodott, tegyük bele a steaket és egy spatulával nyomjuk le!

Bő három-négy perc múlva egy csipesz segítségével fordítsuk meg és süssük a hús másik felét is további három-négy percig.

Ha a steak mindkét oldala tökéletes kérget kapott, a húst tegyük be az előmelegített sütőbe, 190 fokra. A steaket nem szabad sem túl-, sem pedig alulsütni. Általában négy-nyolc perc elegendő szokott lenni, érdemes azonban a hús maghőmérsékletét ellenőrizni,

a tűnek optimálisan 57-60 fokot kell mutatnia.

A steak felszolgálása

Még mielőtt a sütőből kivett húst tálalnánk, fontos, hogy állni hagyjuk öt-tíz percig, így vágás során szép, szaftos, tökéletes állagú húst fogunk kapni. Ekkor ízesíthetjük egy kevés borssal, hogy ízvilágát még inkább kiemeljük.

Fontos, hogy sütés előtt és közben ne borsozzuk a húst, mert az íze könnyen keserűvé válhat.

Tálaláskor bátran tehetünk mellé salátát, burgonyát, tejszínes spenótot, sütőtökös rizottót vagy bármilyen köretet, amelyet kedvenc steakhouse-unk ihletett.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)

konyhai tipp | nagy sztori | konyhai praktika | praktika | tipp

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram