Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint

New York-i sztárszakácsok osztották meg tapasztalataikat, hogy fény derüljön arra, miként lehet otthoni körülmények között is éttermi minőségű steaket sütni.

A megfelelő hús kiválasztása

A kiváló minőségű alapanyag a siker egyik kulcsfontosságú tényezője. Érdemes a hipermarketek helyett a lokális hentesektől vásárolni, akik segítenek hozzájutni a legfinomabb marhahúshoz.

A kezdő steak-sütőknek érdemes kicsontozott hússal vagy rib-eye steakkel kezdeniük,

hiszen a csontos húsokkal mindig nehezebb dolgozni. Ennek az oka, hogy a csontok körül más hőmérsékletű a hús, így előfordulhat, hogy míg egyik része alulkészül, a többi túlsül.

A hús előkészítése

Tíz-tizenöt perccel a sütés megkezdése előtt erősen ajánlott kivenni a steaket a hűtőből, ám fontos, hogy lefedjük valamivel.

A szobahőmérsékletű steak könnyebben süthető, mint a frissen hűtőből kivett.

A sztárszakácsok szerint a legtöbb hiba abból ered, ha nem készítjük elő megfelelően a hozzávalókat és nem helyezzük karnyújtásnyi távolságra azokat az eszközöket, amikre szükségünk van a főzés során, így a serpenyőt, a vágódeszkát, a sót, a kést, a pihentető tányért és a tálalótányért.

A tökéletes steak elkészítése

A húst bátran sózhatjuk, ezt követően kedvünk szerint dönthetünk amellett, hogy grillen vagy serpenyőben készítjük el. Ha utóbbit választjuk, öt-tíz percig érdemes az öntött vas serpenyőt előmelegítenünk.

Ha felforrósodott, tegyük bele a steaket és egy spatulával nyomjuk le!

Bő három-négy perc múlva egy csipesz segítségével fordítsuk meg és süssük a hús másik felét is további három-négy percig.

Ha a steak mindkét oldala tökéletes kérget kapott, a húst tegyük be az előmelegített sütőbe, 190 fokra. A steaket nem szabad sem túl-, sem pedig alulsütni. Általában négy-nyolc perc elegendő szokott lenni, érdemes azonban a hús maghőmérsékletét ellenőrizni,

a tűnek optimálisan 57-60 fokot kell mutatnia.

A steak felszolgálása

Még mielőtt a sütőből kivett húst tálalnánk, fontos, hogy állni hagyjuk öt-tíz percig, így vágás során szép, szaftos, tökéletes állagú húst fogunk kapni. Ekkor ízesíthetjük egy kevés borssal, hogy ízvilágát még inkább kiemeljük.

Fontos, hogy sütés előtt és közben ne borsozzuk a húst, mert az íze könnyen keserűvé válhat.

Tálaláskor bátran tehetünk mellé salátát, burgonyát, tejszínes spenótot, sütőtökös rizottót vagy bármilyen köretet, amelyet kedvenc steakhouse-unk ihletett.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)

steak sütése | praktika | steak | tipp | konyhai hack

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom