A Stollen egy hagyományos német karácsonyi kenyér, amelynek ünnepi ízét a rumba áztatott aszalt gyümölcsök, mazsola és narancshéj adja.
Hozzávalók:
- 1 csésze mazsola
- 1/2 csésze aszalt cseresznye
- 1/3 csésze apróra vágott kandírozott narancshéj
- 1/3 csésze apróra vágott kandírozott citromhéj
- 3 evőkanál rum
- 1/3 csésze plusz 1 evőkanál zsíros tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 1/4 csésze finomliszt
- 1/4 teáskanál tengeri só
- 2/3 csésze szeletelt mandula
- Olaj
További hozzávalók:
- 1/4 csésze vaj
- 1/2 csésze porcukor
Elkészítése:
Első lépés: Összekeverjük egy edényben a mazsolát, a cseresznyét, a citrushéj-csíkokat és a rumot. Lefedjük, és legalább nyolc órán át állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, hogy a rum egyenletesen beszívódjon a gyümölcsbe.
Második lépés: Keverjük össze a tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni a keveréket öt percig, majd adjunk hozzá lisztet és sót. Dagasszuk alacsony sebességen körülbelül tíz percig, amíg a tészta szép, sima, fényes nem lesz. A tésztát egy olajjal enyhén kikent tálba tesszük, és lefedjük. Meleg helyen másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.
Harmadik lépés: A megkelt tésztába dolgozzuk bele a mandulát és az áztatott aszalt gyümölcsöt, alacsony sebességen, dagasztóval addig keverjük, amíg egyenletesen el nem oszlanak az alkotóelemek. Fedjük le ismét, tegyük félre ismét másfél órára, hogy tovább keljen.
Negyedik lépés: A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük, és olyan szélesre nyújtjuk, mint a tepsink. Felhengergetjük és letakarjuk egy órára. Az idő elteltével 190 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt készre sütjük.
Ötödik lépés: A sütőből kivett stollent vajjal megkenjük, porcukorral megszórjuk és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékletűen tálaljuk.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
sütemény | karácsony | stollen
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!