Így készül a világ egyik legnépszerűbb karácsonyi süteménye

A Stollen egy hagyományos német karácsonyi kenyér, amelynek ünnepi ízét a rumba áztatott aszalt gyümölcsök, mazsola és narancshéj adja. 

Hozzávalók:

  • 1 csésze mazsola
  • 1/2 csésze aszalt cseresznye
  • 1/3 csésze apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 1/3 csésze apróra vágott kandírozott citromhéj
  • 3 evőkanál rum
  • 1/3 csésze plusz 1 evőkanál zsíros tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 1 1/4 csésze finomliszt
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 2/3 csésze szeletelt mandula
  • Olaj

További hozzávalók:

  • 1/4 csésze vaj
  • 1/2 csésze porcukor

Elkészítése:

Első lépés: Összekeverjük egy edényben a mazsolát, a cseresznyét, a citrushéj-csíkokat és a rumot. Lefedjük, és legalább nyolc órán át állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, hogy a rum egyenletesen beszívódjon a gyümölcsbe.

Második lépés: Keverjük össze a tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni a keveréket öt percig, majd adjunk hozzá lisztet és sót. Dagasszuk alacsony sebességen körülbelül tíz percig, amíg a tészta szép, sima, fényes nem lesz. A tésztát egy olajjal enyhén kikent tálba tesszük, és lefedjük. Meleg helyen másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.

Harmadik lépés: A megkelt tésztába dolgozzuk bele a mandulát és az áztatott aszalt gyümölcsöt, alacsony sebességen, dagasztóval addig keverjük, amíg egyenletesen el nem oszlanak az alkotóelemek. Fedjük le ismét, tegyük félre ismét másfél órára, hogy tovább keljen.

Negyedik lépés: A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük, és olyan szélesre nyújtjuk, mint a tepsink. Felhengergetjük és letakarjuk egy órára. Az idő elteltével 190 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt készre sütjük.

Ötödik lépés: A sütőből kivett stollent vajjal megkenjük, porcukorral megszórjuk és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékletűen tálaljuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

 

stollen | karácsony | sütemény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom