Close
Mennyire biztonságosak a strandbüfék? Lezárult a vizsgálat, ezek az eredmények

Mennyire biztonságosak a strandbüfék? Lezárult a vizsgálat, ezek az eredmények

Az Agrárminisztérium (AM) két hónapon keresztül, nyári szezonális ellenőrzés keretében vizsgálja az élelmiszerláncokat, a sorozat első két hetében a strandbüféken volt a sor.

Országosan 241 létesítményt térképeztek fel, a fókuszban az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő ételek és a megfelelő hűtési kapacitás is, emellett figyelemmel kísérték az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételeit és a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.

A forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.

Hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg,

mint például a megfelelő kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal, és a diák-munkavállalók között jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.

A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás, az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.

Az ellenőrzött büfékben az ún. „imitátumok” használata nem haladta meg a hatvan-negyven százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett „frissfölt” vagy virsli helyett „rudacskát” használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.

Ugyanakkor javuló tendenciát mutat a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről szóló tájékoztatás, és

a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei is optimizmusra adnak okot.

Ezek alapján ugyanis a Nébih laboratóriuma nem állapította meg az élelmiszerbiztonsági határérték túllépését. Összességében a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.

Eközben az is kiderült, hogy melyik idén a legolcsóbb és a legdrágább balatoni strand, ha pedig vízpartra készülsz, jó, ha tudsz erről a listáról.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

 

strand | ellenőrzés | étel | büfé

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram