Close
Múzeumot neveznek el a csodálatos landolást végrehajtó Sully kapitányról

Múzeumot neveznek el a csodálatos landolást végrehajtó Sully kapitányról

Új helyre költözik és egyben nevet is vált az észak-karolinai Charlotte-ban található Carolinas Repülési Múzeum (Carolinas Museum of Aviation).

Ebbe a városba tartott a Chesley Sullenberger, vagyis Sully kapitány által vezetett US Airways gép 2009-ben, amikor kanadai ludakkal ütközött, és kényszerleszállást kellett végrehajtania. A legendás pilóta pedig kiválóan megoldotta a feladatot, és sikeresen landolt a Hudson-folyón. Hőstettéről film is készült Tom Hanks főszereplésével Csoda a Hudson-folyón címmel, idéntől pedig az ő nevét viseli a múzeum is, amely várhatóan az év végén nyit.

Szuvenírek a múzeumban

A gép több utasa is charlotte-i volt, köztük Ric Elias, a Red Ventures médiavállalat vezérigazgatója, aki jelentős összegekkel támogatta a múzeumot. Mint közleményben írta:

Az 1549-es járat megváltoztatta az életem folyását, adott egy második esélyt.

A múzeum tisztelgés Sullenberger kapitány és az egész személyzet bátorsága előtt, és azt remélem, hogy a fiatal innovátorokat is inspirálni fogja arra, hogy megváltoztassák a világot.”

Az újragondolt múzeumban, ahol az ominózus gépet is meg lehet nézni, új kiállítás is helyet kap majd, amely a légiipar eredményeire összpontosít, emellett igyekeznek olyan programokkal készülni, amelyek felkeltik a fiatalok érdeklődését a természettudományok, a technológia és a matematika iránt.

A 2010-ben nyugdíjba vonult Sullenberger azt nyilatkozta,

kiváltságosnak érzi magát, hogy a neve egy ilyen nagyszerű intézményhez fog kötődni,

amely aktívan dolgozik a társadalmi, kulturális és gazdasági mobilitás bővítésén Charlotte-ban és azon túl is. Mint hozzátette, reméli, hogy a Sullenberger Repülési Múzeum több lesz, mint egy repülőgyűjtemény, és inspirációul szolgál a jövő hőseinek.

Sully kapitányénál sokkal kétesebb dicsőség azé a pilótáé, aki kétszer landolt részegen Manhattan közepén.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

múzeum | Chesley Sullenberger | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Ezek a világ leginkább túlértékelt városai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram