Egy otthon, ami összeköti a múltat, a jelent és a jövőt

Az eredeti karakterét megőrizve újították fel ezt a hetvenes évekbeli otthont, ám átalakítva a mai életmódhoz és a tulajok igényeihez, sőt gondolva a jövőre is. A Napraforgó ház jól példázza, hogy nem kell mindent a nulláról kezdeni a látványos végeredményért.

Szlovénia hegyes-dombos tájékán, a Ljubljanától északra lévő Šmarna Gorában áll egy hetvenes évekbeli nyaraló, amit korhűen újított fel a Gao Architects. Még a friss retróhullám előtt is teljesen egyetértésben úgy döntött a megbízó és az építészcsapat, hogy maradnak a korszak hangulatánál; inspirációnak bőven elég volt maga a ház, illetve a Mad Men – Reklámőrültek című sorozat építészete.

Azért hoztak bátrabb döntéseket is: az L-alakú alaprajzot a mai életmódnak megfelelő, korszerűbb elrendezésűre szabták át,

kiterjesztették a lakófunkciókat az üvegfalakkal keretezett, medencés átriumra, ahonnan nem mellesleg fenséges kilátás nyílik a környékre.

Kint és bent egysége ezzel szorosabb lett, tényleg bent pedig néhány fal bontásával jókora egybenyitott nappali-étkező-konyha tér keletkezett.

Kulcsszerep jut a konyhának, ahol örömmel süt-főz a tulaj a vendégeinek (és nyilván magának is), akik egy Philippe Starck-tervezte asztalt ülnek körül.

A minibárral tuningolt étkezőt egy elegáns szófa választja el vizuálisan a nappalitól, a teret egy egyedi, függőleges lamellás burkolat teszi kompletté. A múlt csillogását tükrözi az aranytónusú tapéta, és az étkezőasztal fölött elhelyezett csillár.

Egyedi mintázatú tapéta ékesíti már az előszobát is, nem öncélúan: a beltérben elhelyezett üvegezett tolóajtókkal szemben hivatott kontrasztot alkotni.

A master hálóban azonnal feltűnik a szoba közepén elhelyezett lekerekített ágykeret, ahonnan a néhány lépésre lévő átriumra látni, míg a napsugarakat tolható árnyékolókkal engedhetik be a nekik megfelelő helyre a lakók.

Miután a lakók intenzív társasági életet élnek, a ház egy részében szauna, mosókonyha és vendégszoba található, és eleve úgy tervezték, hogy a jövőben akár egy kisebb stúdiólakást is kialakíthatnak benne, külön bejárattal.

 

A ház eredeti karakterét tiszteletben tartó, körültekintő átalakítással egy tipikus családi házból olyan egyedi lakás keletkezett, amiben egyaránt élvezhető a társasági élet, az otthon kényelme, és az épületet körülölelő természet.

Napraforgó ház

Építészet: Gao Architects (Petra Zakrajšek, Tjaša Najvirt, Urška Černigoj)
Bruttó szintterület: 148 m²
Helyszín: Ljubljana, Slovenia
Átadás éve: 2023
Fotók: Miran Kambič

gao architects | nyaraló | szlovénia | építészet

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram