Close
Ezért vannak teljesen oda az ősz kedvencéért az amerikaiak

Ezért vannak teljesen oda az ősz kedvencéért az amerikaiak

A sütőtök és a hozzá kapcsolódó dolgok, legyen az pite, kávé vagy szemeteszsák, különleges helyet foglal el az amerikaiak szívében, gondolataiban és pénztárcáiban is.

A Nielsen adatai szerint ugyanis az amerikaiak évente mintegy félmilliárd dollárt költenek pumpkin spice-os termékekre.

A kávéóriás Starbucks minden idők legjobb értékesítési hetét zárta, amikor augusztus végén visszatért a kínálatba a híres pumpkin spice latte.

“Ez egy hagyomány része, filmekben is szerepel” – mondta Nick Kokot másodéves főiskolai hallgató és önjelölt sütőtök-rajongó. “A sütőtök saját kultúrát is kialakított a fánkokkal, italokkal, szappannal együtt. Nagyra értékelem”.

De mi az, ami minden ősszel kiváltja ezt a hirtelen berobbanó rajongást?

“Nincs gyakorlati oka annak, hogy sütőtököt tegyünk a kávénkba, kipakoljuk az ajtó elé, vagy megédesítsük vele a piténket” – nyilatkozta Cindy Ott történész, főiskolai tanár és a Pumpkin: The Curious History of an American Icon című könyvének szerzője. “A mai hagyományok valójában sokkal régebbi tradíciókra vezethetők vissza, amelyek idilli kis családi farmhoz, a klasszikus vidéki Amerikához kötik a sütőtököt”.

Évszázados dalokat, festményeket, és szakácskönyveket felhasználva forrásként, Ott egészen a kezdetekig nyomon követte az Amerikában őshonos sütőtök iránti rajongást. A könyvben részletesen bemutatja a sütőtök felemelkedését; kiderül például, hogy a gyarmati időkben meglehetősen rossz hírneve volt a zöldségnek (ízléstelennek tartották), a 19. században viszont már a mezőgazdasági élet egyszerűségének szimbólumaként tekintettek rá. A föld megművelése erkölcsi erénynek számított, a régi eszmék jele volt – ezeket az eszméket hordozza a tök.

Ma pedig már egyértelműen az ősz meghatározó szereplője.

Az ősz legízesebb sajttortájához narancsra és sütőtökpürére is szükség van, szíve-lelke pedig a mézeskalács-fűszerkeverék, aminek köszönhetően hosszú ideig isteni illat lengi majd be a konyhát.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images, Unsplash)

rekord | sütőtök | ősz | pumpkin spice | latte

FOLYTASD EZZEL

Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni

Négy karácsonyi aprósütemény, egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram