Ez a svájci spirálviadukt a világörökség része

Saját maga alatt hurkolódik át ez a vasútvonal, miután egyenesen haladva túl meredeken lejtene.

Svájcban, St. Moritztól 54 kilométerre, Graubünden kantonban található egy kőből épült viadukt, ami a világörökség része. Mokány hegyek közt feszülő viaduktok különösebb erőlködés nélkül is szépek lehetnek,

ez azonban egy spirálviadukt, aminek egyetlen vágányán egy hurkot tesz meg a vonat.

Nyilvánvalóan másképp túl meredek lenne a pálya lejtése, így azért, hogy a lejtő hét százalék alatt maradjon az 1908. július 1-én átadott, kilenc nyílású viaduktnak spirál formát terveztek a mérnökök.

A spirál forma mellett szólt, hogy így a lehető legjobban tudtak alkalmazkodni a táj adottságaihoz, továbbá egy fogaskerekű vonalán nem járhattak volna tehervonatok. Különösebb jelentősége nincs, de az érdekesség kedvéért jegyezzük fel az objektum olasz és német nevét: Viadotto elicoidale di Brusio, illetve Kreisviadukt Brusio.

 

 

A viadukt Brusio és Campascio között, a Rhätische Bahn Bernina vasútvonalán található. A 110 méter hosszú viadukt az átadása után száz évvel lett UNESCO világörökségi helyszín.

(Fotók: GettyImages)

Svájc | viadukt | utazás | vonat

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom