Svédországban még a kerékpáros-parkoló is extrán látványos és fenntartható

Az uppsalai központi pályaudvar mellett található kerékpáros parkoló ezerkétszáz bicikli befogadására alkalmas. Amellett pedig, hogy funkcionalizmusa verhetetlen, a parkoló tökéletes példája a város környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot is elősegítő szemléletmódjának.

A Tengbom építészei ötvözték a gyakorlati funkcionalitást és a modern építészeti elemeket, miközben megerősítették Uppsala kerékpáros közösségét, ráadásul még a közbiztonság javulásáért is hatalmas lépést tettek. A központi állomás melletti rész ugyanisa gyenge közvilágítás miatt a bűnözők kedvelt területe volt. Az épület üveghomlokzata azonban ezt a problémát is megoldotta, hiszen olyan világítást alakítottak ki, amely beláthatóvá teszi a területet, ugyanakkor az épület faszerkezetéhez illeszkedik, és az északi fény illúzióját kelti.

Az épület üveghomlokzata miatt tökéletesen beolvad a környezetébe, a háromszög alakja pedig egyszerű, de annál látványosabb megjelenést kölcsönöz számára. Ezt csak fokozza a letisztult, visszafogott anyaghasználata.

Az épületben a beton, a fekete acél és a fa dominál, ennek eredményeként a parkoló könnyed, egyszerű, de funkcionalista teret kapott.

A tervezők napelemeket helyeztek el a tetőn, innovatív vízelvezető technológiát alkalmaztak, így még magasabb szintre emeli a projekt környezeti és a társadalmi fenntarthatóság területén betöltött szerepét.

Ha egyszerre vagyunk az utazás és a gyönyörű történelmi épületek megszállotjai, valamint a tudás féktelen habzsolói, akkor a cambridge-i University Arms Hotelben valószínűleg örömmel eltöltenénk néhány napot.

(Fotók: Felix Gerlach)

dizájn | építészet | kortárs | parkoló | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom