Close
Ezt a nyolc ételt sose válaszd a svédasztalról

Ezt a nyolc ételt sose válaszd a svédasztalról

A svédasztalos vendéglátás a leggyakoribb módja a szállodákban történő étkezéseknek, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, sőt számos étterem is kínál korlátlan fogyasztás mellett büféasztalos étkezést. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket nem érdemes választanunk. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek.

Burgonya alapú ételek

A burgonya alapú köretek a szénhidrátokkal együtt általában a büféasztal elején találhatók. Ennek oka, hogy a vendéglátóhelyek számára olcsón előállíthatók, mégis telítenek, laktatnak, és gyorsan meg tudjuk tölteni velük a tányérunkat és a hasunkat is. A drágább, jobb ételeket kisebb adagokban, kisebb tálakban helyezik a vendégek elé.

Sushi

A svédasztalos sushi komoly emésztési megbetegedéseket okozhat, a nyers hal ugyanis táptalaja lehet az ételmérgezést okozó kórokozóknak.

Édes-savanyú ételek

A kínai konyha remekei gyakran szirupos szószba vannak mártva, hogy aztán bő olajban süssék ki. A fogások zsírokban és cukorban bővelkednek, így bölcsebb helyettük egészségesebb alternatívát választani.

Sárgadinnye

A sárgadinnye felületén könnyebben megtapadnak az olyan baktériumok, mint a szalmonella, így növeli az ételmérgezés kockázatát. Csak akkor érdemes a büféasztalról levenni, ha kellőképpen hűtött, frissnek látszik, nincsenek rajta sötét foltok.

Osztriga

Bár a tenger gyümölcsei a legklasszabb ételek, amiket ehetünk, svédasztalon az egyik legkockázatosabb is, hiszen a vibriózisnak nevezett ételmérgezés egyik formáját okozhatja.

Tojás saláta

A tojássaláta egy népszerű étel, de egyes szakértők szerint ez okoz a legnagyobb valószínűséggel ételmérgezést. A hideg, tojásalapú ételeket a biztonságos fogyasztás érdekében nagyon hidegen kell tartani, ha szobahőmérsékleten tálalják, érdemes teljes mértékben elkerülni.

Tonhal

A tonhalat hidegebb hőmérsékleten kell tartani, mint a többi halfajtát, mert különösen érzékeny bizonyos típusú baktériumokra.

Citromszeletek

Egy amerikai kutatás egy átlagos éttermi citromszelet szennyezettségi szintjét vizsgálta, amiből kiderült, hogy a felületének körülbelül hetven százalékán baktériumok voltak, amelyek akár komoly gyomorpanaszokat is kiválthatnak még akkor is, ha alkoholos italba kerülnek.

De nem csak a svédasztalos fogások miatt kaphatunk ételmérgezést, hanem őrült TikTok-trend miatt is. Ha viszont nyaralás közben szeretnénk csökkenteni a kockázatot, ezekbe az országokba semmiképpen se utazzunk.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

svédasztal | ételmérgezés | étel

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram