A Travel Intelligence Services friss elemzése szerint a húsvéti időszakban jelentősen megemelkedtek a szállodák árai, a legtöbb esetben ez a növekedés meghaladja az inflációt is.
A húsvéti ünnepek idejére vonatkozó hotelárakat húsz európai úti cél esetében vizsgálták meg és azt a következtetést vonták le, hogy míg Nápolyban, Tiranában és Budapesten néhány százalékkal csökkentek az ötcsillagos szállodák árai,
a legtöbb helyen az inflációt meghaladó mértékben emelték meg az árakat.
A jelentés szerint több helyen, így Barcelonában, Brüsszelben és Rómában átlagosan harminc százalékkal kerül többe a húsvéti pihenés, Zágrábban, Varsóban és Tiranában pedig a legalacsonyabbak az árak. A kutatás emellett arra is rávilágított, hogy a tavaly húsvéti adatokhoz képest a legnagyobb növekedés Barcelonában tapasztalható,
a háromcsillagos szállodák esetében a szobák negyvenhárom százalékkal kerülnek többe, mint 2022-ben.
A négycsillagos szállodák közül a legjelentősebb áremelkedést Brüsszelben jegyezték fel (34 százalék), a párizsi ötcsillagos szállodákért pedig a tavalyi évhez képest harminc százalékkal kell többet fizetni.
A húsvéti ünnepekkor Zágráb, Varsó, valamint Tirana kínálja a legjobb árakat mindhárom kategóriában.
A szállodai árak meredek emelkedése mögött azonban nemcsak az infláció és a megélhetési költségek növekedése áll, hanem például a munkaerőhiányból eredő működési költségek megugrásában is keresendő.
(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)
húsvét | áremelkedés | hotel | szálloda | inflációIstenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten
Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!