A március 27-én vasárnap megrendezett filmes díjátadó gálát követő fogadáson a hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István alkotott magyar ételeket a vendégek számára. A séf saját pultjánál fogadta az érkező világsztárokat és maga prezentálta nekik a tökéletesen elkészített ikonikus magyar fogásokat. Az első adag vadast nem más, mint Samuel L. Jackson kapta.
Az idei év díjátadó utáni partiját különösen nagy érdeklődés övezte, hiszen tavaly a világjárvány miatt elmaradt a gálát követő fogadás. Wolfgang Puck és csapata 1995 óta felelnek a rendezvényért, szeretik évről évre magasabbra helyezni a lécet, ez alól az idei parti sem volt kivétel. Az előkészítő munkálatok izgalmairól Wolfgang Puck Szántó István séffel az oldalán az ABC News Emmy-díjas műsorában, a Good Morning America adásában is mesélt, ahol látványkonyhán adtak ízelítőt a világ egyik leghíresebb partijának fényűző fogásaiból.
A vacsora előkészületei már három nappal korábban, március 24-én megkezdődtek, vasárnap este pedig, ahogy átnyújtották a legjobb filmnek járó díjakat és a műsorvezetők jó éjszakát kívántak,
a hatalmas konyhán Wolfgang Puck vezénylésével több mint száz séf kezdte prezentálni az előkészített fogásokat.
– "Ez Hollywood legnagyobb és legfényűzőbb rendezvénye. Egy hatalmas épület ad otthont magának a gálának és a fogadásnak is. Az ötödik emeleten zajlik az esemény, a hatodik emeleten pedig egy kb. nyolcszáz négyzetméteres konyhában dolgoznak a séfek és a szakácsok" – meséli élményeit Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfje.
A konyhából nyílt a rendezvényterem, ahol az állóhelyek mellett ötszáz ülőhely is várta a vendégeket.
– "Egy ezerötszáz fős rendezvényről beszélünk, ennek következtében a mennyiségek tényleg elképesztőek. Száz különböző étellel készültünk, amiből harminc desszert. Ebből négy volt a magyar fogás. Vendégenként tíz adag étellel számolnak a szervezők, így összesen tizenötezer adag ételnek kell elkészülni. A díjátadó után van másfél-két óra, ezalatt mennek ki a fogások. Ezért van szükség több mint száz séfre, mert csak így tud jó ritmusban érkezni minden" – magyarázza.
Szántó István séf nem a konyhán, hanem a rendezvényteremben dolgozott az egész este alatt, voltak ugyanis olyan látványpultok is a térben, ahol a kiemelt fogásokat, többek között a vadast is készítették.
– "Az első vendég a teremben Samuel L. Jackson volt. Bevallom, én még pakolgattam a pultban a dolgainkat a másik két hozzám tartozó séffel, amikor megérkezett. Igazából csak akkor fogtam fel, hogy kiknek fogok én itt főzni. Akkor jöttem rá arra, hogy ez nem egy átlagos rendezvény. Számomra nem az a lényeg, hogy milyen eseményen főzök, az számít, hogy jót adjak, de azért, amikor megérkeznek a pulthoz olyanok, akiknek a kezében ott van az a bizonyos szobrocska, akkor azért mégis más érzés" – mondja.
Szántó nagyon örült annak is, hogy a Dűne díjnyertes alkotói is odajöttek hozzá.
– "Magyarországon forgatták a filmet, a díjnyertes hangmérnök pedig, aki lassan harminc éve Magyarországon él, magyarul köszöntött engem is. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a különleges bonbonként prezentált somlóira. De az, hogy a wagyu marhából készült vadasért folyamatosan jöttek vissza hozzám, csodás érzés volt. Többen mondták, hogy ilyet nem illene csinálni, egy ételből több adagot enni, de ennek nem lehet ellenállni" – fűzte hozzá.
A vadas mellett Hortobágyi módon készített csirkepaprikást, dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentált somlói galuskát és tradicionális Eszterházy-tortát is kóstolhattak a vendégek.
Hollywood legfényűzőbb partiján való főzés Szántó István szakmai útjának csúcspontja, aki egyelőre csak egy hét múlva jön haza Magyarországra. A séf a parti előtt már ellátogatott a Beverly Hills-i Spago étterembe, a parti után pedig a következő állomás Wolfgang Puck CUT étterme Las Vegasban, ahol a sztárok szakácsának csapatától sajátít el további fogásokat.
oscar-gála | wolfgang puck | spago | Oscar | szántó istván | oscar-díj
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!