Szúnyogmágnes vagy? Ez a mindennapi szer lehet a hibás

Nemrég megvizsgálták a kutatók, hogy hogyan hat a szúnyogok érzékelésére, ha az ember megfürdik. Az eredmények némileg meglepőek.

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a testszag az, ami a szúnyogokat elsősorban vonzza, ezért a fürdés minden esetben jó megoldás lehet arra, hogy távolabb tartsuk a kellemetlen rovarokat. Azonban nem mindig járunk jól a zuhannyal.

Előfordulhat ugyanis, hogy fürdés után még vonzóbbá válunk az apró vérszívók szemében, és ebben a szappan vagy tusfürdő összetétele és illata is közrejátszik. Mivel a rovarok nemcsak vérrel, hanem növényi nektárral is táplálkoznak, a virágillat odacsalogathatja őket a testünkhöz.

A tanulmányban a kutatók négy önkéntest vizsgáltak fürdés előtt és azután, hogy négy ismert márka szappanával fürödtek meg (Dial, Dove, Native és Simple Truth). Ezután összehasonlították, hogy mennyire vonzzák a többek között a dengue-láz és Zika-vírus terjesztéséért is felelős egyiptomi csípőszúnyokat.

Azt találták, hogy a Dove és a Simple Truth néhány emberhez még inkább odacsalta a rovarokat, míg a Native inkább taszította őket.

Mindegyik szappan tartalmazott limonént, amely ismert szúnyogriasztó, de a négy szappan közül háromban nem működött ez a hatás.

Működött viszont valami más:  három olyan anyagot találtak, amely taszítja a szúnyogokat, és ezek közül kettő egy kókuszillatú összetevőből készült.

A kutatók szerint tehát a kókuszillatú tusfürdő adhat egy újabb faktort a szúnyogok távoltartásához.

A csapat reméli, hogy az eredményeket több szappanfajtával és több emberrel tesztelheti, és hosszabb időn keresztül vizsgálhatja, hogyan befolyásolja a szappan a szúnyogok preferenciáját.

Ha mediterrán vidékre utazunk nyaralni, nem árt alaposan felkészülnünk a szúnyogok elleni védekezésre, mert elég veszélyes következményei lehetnek egy-egy csípésnek.

(Forrás: Popular Science, képek: Getty Images, Unsplash)

szúnyogcsalogató | szúnyog | szappan | tusfürdő | szúnyogriszató

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom