Close
Szúnyogmágnes vagy? Ez a mindennapi szer lehet a hibás

Szúnyogmágnes vagy? Ez a mindennapi szer lehet a hibás

Nemrég megvizsgálták a kutatók, hogy hogyan hat a szúnyogok érzékelésére, ha az ember megfürdik. Az eredmények némileg meglepőek.

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a testszag az, ami a szúnyogokat elsősorban vonzza, ezért a fürdés minden esetben jó megoldás lehet arra, hogy távolabb tartsuk a kellemetlen rovarokat. Azonban nem mindig járunk jól a zuhannyal.

Előfordulhat ugyanis, hogy fürdés után még vonzóbbá válunk az apró vérszívók szemében, és ebben a szappan vagy tusfürdő összetétele és illata is közrejátszik. Mivel a rovarok nemcsak vérrel, hanem növényi nektárral is táplálkoznak, a virágillat odacsalogathatja őket a testünkhöz.

A tanulmányban a kutatók négy önkéntest vizsgáltak fürdés előtt és azután, hogy négy ismert márka szappanával fürödtek meg (Dial, Dove, Native és Simple Truth). Ezután összehasonlították, hogy mennyire vonzzák a többek között a dengue-láz és Zika-vírus terjesztéséért is felelős egyiptomi csípőszúnyokat.

Azt találták, hogy a Dove és a Simple Truth néhány emberhez még inkább odacsalta a rovarokat, míg a Native inkább taszította őket.

Mindegyik szappan tartalmazott limonént, amely ismert szúnyogriasztó, de a négy szappan közül háromban nem működött ez a hatás.

Működött viszont valami más:  három olyan anyagot találtak, amely taszítja a szúnyogokat, és ezek közül kettő egy kókuszillatú összetevőből készült.

A kutatók szerint tehát a kókuszillatú tusfürdő adhat egy újabb faktort a szúnyogok távoltartásához.

A csapat reméli, hogy az eredményeket több szappanfajtával és több emberrel tesztelheti, és hosszabb időn keresztül vizsgálhatja, hogyan befolyásolja a szappan a szúnyogok preferenciáját.

Ha mediterrán vidékre utazunk nyaralni, nem árt alaposan felkészülnünk a szúnyogok elleni védekezésre, mert elég veszélyes következményei lehetnek egy-egy csípésnek.

(Forrás: Popular Science, képek: Getty Images, Unsplash)

szúnyog | tusfürdő | szúnyogcsalogató | szappan | szúnyogirtó

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram