Egyre több a „szuperszázas“ ebben az országban, nem tudják az okát

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké" is, amelybe a 110 év felettiek tartoznak derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

"Látványosan növekszik a nagyon idős emberek száma, még ha demográfiai szempontból ez továbbra is elhanyagolható" – mondta France Meslé demográfus, a tanulmány egyik szerzője az AFP francia hírügynökségnek.

A francia statisztikai hivatal becslése szerint a százöt éves vagy annál idősebb emberek száma 2023. január 1-jén közel kétezer volt Franciaországban, azaz annyi, mint a százéveseké 1981-ben. Ez utóbbiak jelenleg harmincegyezren vannak, majdnem harmincszor annyian, mint 1970-ben. És bár 1987 előttről egyetlen szuperszázas haláláról sincs feljegyzés, 2022-ben már harminckilencen éltek Franciaországban, közülük harmincnyolcan nők voltak.

A száz éven felüliek túlnyomó többsége nő (2023-ban nyolcvanhat százalékban), arányuk még nagyobb a százöt éven felettiek körében (több mint kilencven százalék 2020-ban), és látványos a szuperszázasoknál is.

A 105 év feletti nők általában szabadtéri kemény munkát végeztek, gazdák vagy gazdafeleségek voltak, és egészséges, nem feldolgozott termékeken alapuló étrendet követtek - állítja Laurent Toussier, a szuperszázasok szakértője.
Franciaország kontinentális részén nincs olyan megye, amelyik igazán kiemelkedne a száz éven felüliek számát illetően. Az Antillákon azonban meglepően sok a százöt éves és annál idősebb, különösen a száztíz éves és még annál is idősebb ember. A lakosság számához viszonyítva Guadeloupe-on és Martinique-en majdnem nyolcszor annyi szuperszázas van, mint az anyaországban.

Nincs egyértelmű magyarázat erre a jelenségre, de vannak "feltételezések", mint például az, hogy "ezen szigetek lakosságát alapvetően a sokat szenvedett rabszolgák leszármazottai adják". "Ezek a szélsőséges körülmények a legrátermettebbek kiválasztódásához vezethettek, és ezáltal talán a hosszú élettartam génjeinek szelekciójához" – vélik a kutatók.

A legtöbb százéves tavaly Franciaországban élt, ahol a nők várható élettartama a legmagasabb az Európai Unióban (85,2 év 2022-ben). A feltételezett legidősebb francia nő, Marie-Rose Tessier egy idősek otthonában él a Párizstól nyugatra található Les Sables-d'Olonne-ban, május 21-én ünnepli 114. születésnapját. A világ legidősebb emberének a 117 éves Maria Branyas Morerát tartják, aki az Egyesült Államokban született és Spanyolországban él. A francia Jeanne Calment, aki 122 évesen halt meg 1997-ben, volt eddig a leghosszabb életű ember a világon a Guinness World Records szerint.

Az Eurostat szerint tovább emelkedett az európaiak átlagos életkora, az adatokból pedig az is kiderült, melyik országban a legmagasabb és a legalacsonyabb ez a szám a kontinensen.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

franciaország | életkor | hosszú élet | demográfia | száz év

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom