Close
Százéves lett az egyik legikonikusabb koktél

Százéves lett az egyik legikonikusabb koktél

Nincs középút: a Negroniról első kóstolásra el lehet dönteni, hogy kialakul-e a szerelem, vagy sem. Gasztronómiai és popkulturális jelentősége vitathatatlan, a dolce far niente egyik szimbóluma. Nincs olyan alkalom, amihez ne passzolna a keserédes, karmazsinszín ital, és a bartenderek zöme kifejezetten kedveli azt a vendéget, aki ezt rendeli. 1919-ben, gróf Camillo Negroni rendelt magának először a kevert italból. A gróf sokat utazott, ingázott Firenze és London között, és rendszerint Americanót ivott, mely keserű, vermut és szóda elegye. Angliában azonban megismerkedett a ginnel, és amikor hazatért, Forsco Scarselli bartendertől azt kérte, hogy adjon pár csepp gint a szokásoshoz. Így született meg az ikonikus ital. 

Annak ellenére, hogy éppen száz éve keverték az első Negronit, voltak érák, amikor egyáltalán nem volt szem előtt – kivéve persze Olaszországot, szülőhazáját, ahol bárkit kérdezünk az ital felől, mindenkinek van vele legalább egy története. Majdnem olyan természetes náluk Negronit rendelni, mint friss pastát csavarni a villára. De miért most robbant be ismét a köztudatba ez az ital?

A ginkultúra az elmúlt tíz évben sokat finomodott és fejlődött, összeszámolni is nehéz lenne, hogy hány új szereplővel találkozhatunk a piacon. Már Magyarországra is betört az őrület, több márkát is ismerünk, mely gin lepárlással foglalkozik. Ezzel párhuzamosan pedig az olasz amarók és bitterek ideje is eljött, egyre különlegesebb, szofisztikáltabb alapanyagok születtek.

Így, ha összeeresztjük a prémium gineket és bittereket, kiderül, mennyire klassz és kortalan ital a Negroni, nemcsak 1919-ben, hanem 2019-ben is stílusos választás.

Igaz, csupán három komponens kell hozzá (vermut, bitter, gin), de a fejlődő és egyre többféle komponens miatt végtelen Negroni varációk száma. Itáliában a Negroni tényleg minden kisebb bárban elkészülhet, a legegyszerűbb, legkönnyebben beszerezhető alapanyagokból, úgy mint a Campari, a Martini és Bombay Saphire, vagy Tanqueray gin.

Ez az ital azonban nemcsak egy étvágygerjesztő és egy vacsorát lezáró koktél, hanem valójában egy olyan életérzést jelképez, amit nekünk még igencsak tanulni kell, de az olaszok művészi szinten űzik. Ha valaha jártál már Olaszországban, és városnézés közben arra lettél figyelmes, hogy a kisebb, inkább helyiek által látogatott bárok, kocsmák délután hirtelen megtelnek, akkor tudod, miről beszélünk. A főtéren, munka után beindul az élet, generációk találkoznak egy-egy pohár bor, Negroni vagy éppen délutáni eszpresszó mellett. Nemcsak az aktuális pletykák miatt gyűlnek össze, üzletek köttetnek, új barátságok, szerelmek is szövődnek. A nyugati kultúrában napjainkban mindezt “afterworknek” hívják, és lássuk be, még most is kissé modorosnak tűnik, ha kifejezetten “afterworkre” hívnak… próbálkozni lehet, de mennyivel lazább és természetesebb mindez a mediterráneumban… az immár százéves Negronival. Így megy ez, Cividalétól egészen Genováig.

Ha még nem próbáltad, készítsd el otthon (1:1:1 arányban) jéggel és egy hámozóval kanyarintott narancshéjjal, whiskyspohárban szervirozva, vagy nézz ki egy szimpatikus teraszos bárt, dőlj hátra, és ismerkedjetek meg! Ha a ginnel készített keserű és száraz Negroni túl karcosnak tűnik, még mindig ott van a sbagliato változat, ahol a gin helyett proseccóval húzzák fel a vermut-bitter elegyet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Vimeo, Camparigroup)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom