Close
Százéves lett az egyik legikonikusabb koktél

Százéves lett az egyik legikonikusabb koktél

Nincs középút: a Negroniról első kóstolásra el lehet dönteni, hogy kialakul-e a szerelem, vagy sem. Gasztronómiai és popkulturális jelentősége vitathatatlan, a dolce far niente egyik szimbóluma. Nincs olyan alkalom, amihez ne passzolna a keserédes, karmazsinszín ital és a bartenderek zöme kifejezetten kedveli azt a vendéget, aki ezt rendeli. 1919-ben, gróf Camillo Negroni rendelt magának először a kevert italból. A gróf sokat utazott, ingázott Firenze és London között és rendszerint Americano-t ivott, mely keserű, vermut és szóda elegye. Angliában azonban megismerkedett a ginnel és mikor hazatért, Forsco Scarselli bartendertől azt kérte, hogy adjon pár csepp gint a “szokásoshoz”. Így született meg az ikonikus ital. 

Annak ellenére, hogy éppen 100 éve keverték az első Negronit, voltak érák, amikor egyáltalán nem volt szem előtt – kivéve persze Olaszországot, szülőhazáját, ahol bárkit kérdezünk az ital felől, mindenkinek ven vele legalább egy története. Majdnem olyan természetes náluk Negronit rendelni, mint friss pastát csavarni a villára. De miért most robbant be ismét a köztudatba ez az ital?

A ginkultúra az elmúlt 10 évben sokat finomodott és fejlődött, összeszámolni is nehéz lenne, hogy hány új szereplővel találkozhatunk a piacon. Már Magyarországra is betört az őrület, több márkát is ismerünk, mely gin lepárlással foglalkozik. Ezzel párhuzamosan pedig az olasz amaro-k és bitterek ideje is eljött, egyre különlegesebb, szofisztikáltabb alapanyagok születtek.

Így, ha összeeresztjük a prémium gineket és bittereket, kiderül, hogy mennyire klassz és kortalan ital a Negroni, nem csak 1919-ben, hanem 2019-ben is stílusos választás.

Igaz, csupán három komponens kell hozzá (vermut, bitter, gin), de a fejlődő és egyre többféle komponens miatt végtelen Negroni varációk száma. Itáliában a Negroni tényleg minden kisebb bárban elkészülhet, a legegyszerűbb, legkönnyebben beszerezhető alapanyagokból, úgy mint a Campari, a Martini és Bombay Saphire, vagy Tanqueray gin.

Ez az ital azonban nem csak egy étvágygetjesztő és egy vacsorát lezáró koktél, hanem valójában egy olyan életérzést jelképez, amit nekünk még igencsak tanulni kell, de az olaszok művészi szinten űzik. Ha valaha jártál már Olaszországban és városnézés közben arra lettél figyelmes, hogy a kisebb, inkább helyiek által látogatott bárok, kocsmák délután hirtelen megtelenek, akkor tudod miről beszélünk. A főtéren, munka után beindul az élet, generációk találkoznak egy-egy pohár bor, Negroni, vagy éppen délutáni eszpresszó mellett. Nem csak az aktuális pletykák miatt gyűlnek össze, üzletek köttetnek, új barátságok, szerelmek is szövődnek. A nyugati kultúrában napjainkban mindezt “afterwork”-nek hívják és lássuk be, még most is kissé modorosnak tűnik, ha kifejezetten “afterwork”-re hívnak…próbálkozni lehet, de mennyivel lazább és természetesebb mindez a mediterráneumban…az immár 100 éves Negronival. Így megy ez, Cividalétól egészen Genováig.

Ha még nem próbáltad, készítsd el otthon (1:1:1 arányban) jéggel és egy hámozóval kanyarintott narancshéjjal, whiskys pohárban szervírozva, vagy nézz ki egy szimpatikus teraszos bárt, dőlj hátra és ismerkedjetek meg! Ha a ginnel készített keserű és száraz Negroni túl karcosnak tűnik, még mindig ott van a “sbagliato” változat, ahol a gin helyett proseccoval húzzák fel a vermut-bitter elegyet.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Vimeo, Camparigroup)

Close